Bulldog Francez

Descriere si intretinere Bulldog Francez


Bulldog-ul Francez se prezinta ca un mastiff in miniatura, cu umerii lati, pieptul adanc, gatul gros si musculatura puternica, bine reliefata. Corpul are forma generala de para, cu toracele mai lat si bazinul mai ingust.
Blana sa este scurta si lucioasa. Capul Bulldog-ului Francez are o forma interesanta, reprezentand punctul forte al intregii sale infatisari. Urechile sunt mari, erecte, amintind de cele ale unui liliac, mai late la baza si cu varfurile rotunjite. Deschiderea pavilioanelor urechilor este orientata anterior. Craniul este plat intre urechi si in varful capului si curb la nivelul fruntii. Fruntea este lata, iar ochii rotunzi si proeminenti au culoare inchisa. Bulldog-ul Francez are un nas foarte scurt si buza superioara atarna peste cea inferioara. Pielea prezenta in exces in zona capului si gatului formeaza cute. Coada, in mod natural scurta (nu necesita amputare), este purtata dreapta sau rasucita ca un tirbuson, dar nu ondulata.


Durata de viata: 12-14 ani
Grupa: Non-sporting
Culoare: pentru expozitie: brindle (tarcat, cu dungi cafenii pe fond negru, sau dungi albe si cafenii pe fond negru); pentru exemplarele care nu participa la expozitii se accepta orice culori si combinatii de culori, in general bej-crem cu sau fara alb, negru complet sau in combinatie cu alb, alb, patati cu roscat, negru, maro, crem, pe fond alb
Porecla:Frenchie/Clown/Frog-dog
Talie: mica
Naparlire: moderată
Inaltime: 27-30 cm
Greutate: 9-13 kg


Temperament si comportament specifice


Bulldog-ull Francez este, in esenta, un Bull Terrier de dimensiuni mici, de aceea nu trebuie sa fie surprinzatoare unele tendinte "bataioase" afisate in anumite situatii. In general, aceste reactii au loc inter-sex, mai ales in cazul masculilor. Proprietarii de caini rasa Bulldog Francez care vor sa mai achizitioneze un caine sunt sfatuiti sa aleaga un exemplar de sex opus. Uneori sterilizarea poate reprezenta o solutie a problemei. In ansamblu, cainii sunt jucausi, alerti, foarte afectuosi si amuzanti. Nivelul de energie afisat de acest caine de talie mica variaza de la hiper-activ la potolit si somnolent. In mod cert au mai multa dispozitie pentru joaca si efort decat rudele lor mai mari, Bulldog-ii Englezi, dar raman niste caini de companie, totusi. Sunt foarte indrazneti si voluntari si vor mereu sa fie bagati in seama. Joaca unui Bulldog Francez cu copiii de varste mici poate lua uneori accente mai aspre, pentru ca micul ''Frenchie" este un luptator mandru si considera copiii egalii sai, fara concesii. De aceea este bine ca in astfel de situatii sa monitorizati activitatea lor impreuna, pentru a nu ajunge in situatia de a-si disputa o jucarie. De asemenea copiii micuti ar trebui sa fie sfatuiti sa nu il trateze ca pe o jucarie prea usor manevrabila. Cainele Bulldog Francez are o mandrie acuta, specific galica si, mai mult decat atat, chiar daca arata ca un caine de talie mica, este mult mai greu decat ar fi un copil sa creada, prezentandun corp indesat, musculos, puternic.


Cum poti dresa un Bulldog Francez


Acest caine de talie mica este un companion apropiat, preferand sa fie mereu ''in umbra" stapanului sau. In dresaj accentul trebuie pus pe respectarea regulilor de igiena in casa, supunerea la comenzile de baza (dresaj de obedienta) si controlul pornirilor agresive. Bulldog-ul Francez are nevoie de socializare precoce, dar daca aceasta activitate debuteaza la timp si micutul musculos interactioneaza frecvent cu alte animale din gospodarie va putea convietui pasnic impreuna cu acestea (chiar si daca vorbim despre pisici). Ramane totusiun vanator tenace de rozatoare, deci atentie la hamsteri si cobai.


Ingrijire si sensibilitate la boli


Bulldog-ul Francez este, asemenea multor alte rase de caini de companie, dependent de interactiunea cu oamenii. Va cauta permanent contactul cu acestia si se va simti confortabil doar in prezenta membrilor familiei. Acest caine are nevoie de un minim de exercitii fizice efectuate zilnic, dar cel putin 2 plimbari zilnice sunt recomandate pentru mentinerea unui tonus mucular bun. Ca orice Bulldog, Frenchie este foarte pofticios si va lua usor in greutate, deci fiti atenti la pericolul obezitatii. Fiind o rasa de caini cu botul aplatizat (turtit), este esential ca proprietarul sa inteleaga ca Bulldog-ul Francez nu este un caine care poate fi tinut afara, in curte. Structura lor fizica foarte compacta si respiratia ingreunata de conformatia specifica a botului fac imposibila reglarea eficienta a temperaturii interne. De asemenea, sa tineti cont ca inoata cu dificultate si nu rezista pe distante prea lungi. Trebuie sa evitati sa il antrenati in exercitii, jocuri si diferite sedinte de efort fizic in aer liber daca ziua este caniculara sau deosebit de umeda. Conformatia oaselor bazinului la femele si faptul ca puii au capul mare complica foarte mult nasterea.


Concluzia noastra


Bulldog-ul Francez este un caine inteligent si afectuos, extrem de amuzant si foarte bun tovaras de joaca pentru copiii de varsta mijlocie. Infatisarea aparte cucereste de la prima vedere si, chiar daca are origini engleze, ramane un ''amorez" francez de prima clasa. Un prieten canin foarte atasat de stapanul sau, mereu capabil sa starneasca un zambet si sa insenineze o zi.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: