Broscuta testoasa noua in familie
Broscutele testoase sunt poate cele mai populare animale de companie dintre reptile datorita faptului ca sunt usor de intretinut si nu cresc la dimensiuni prea mari. Pe piata de pet shop-uri s-au comercializat de-a lungul timpului mai multe specii: testoasa cu tample rosii, testoasa cu burta galbena, testoasa harta de Mississippi etc. Indiferent de specia despre care vorbim, cerintele sunt aceleasi.

Pregatirea terariului

  • Terariul sau mai degraba acvaterariul este un vas din sticla care tine apa si care are si o zona de uscat. Zona de uscat poate fi parte integrata a terariului sau poate fi aplicata ex. insule de plastic, insule plutitoare. Adancimea minima a apei trebuie sa permita broastei testoase sa se scufunde integral. Terariul trebuie plasat intr-un colt linistit al casei departe de agitatie si de curenti de aer.
 
  • Incalzirea este foarte importanta deoarece regleaza practic toate functiile animalului. Se realizeaza in doua moduri:
-cu incalzitoare pentru acvarii in apa;
-cu becuri deasupra insulei.
Temperatura apei poate fi cuprinsa intre valorile 22 si 27°C, mai ridicata pentru broscutele mici, iar in zona insulei poate fi 30-35°C. Cand temperature coboara la 10-15°C, broastele intra intr-o stare hiziologica asemanatoare hibernarii numita brumatie. In aceasta stare metabolismul se reduce chiar si cu 80%. In captivitate acest process este periculos deoarece animalele nu sunt pregatite sa ii faca fata, de aceea este important ca temperature sa ramana in parametrii optimi
  • Iluminatul este foarte important pentru broscutele testoase . Pentru a avea un metabolism corect al calciului au nevoie de surse de lumina, postate deasupra insulei, cu emisie de radiatie UV-B in mod special animalele foarte tinere. Aceasta radiatie ajuta la sintetizarea vitaminei D3 care fixeaza calciul.De asemenea animalele ce beneficiaza de lumina cu UV-B au culori mai frumoase si mai intense.

Hranirea broscutelor testoase

  • Hrana. Broastele testoase sunt reptile omnivore, dar balanta dintre materia vegetala si cea animal in hrana lor pe parcursul vietii nu este constanta. Cand sunt mici si sunt in plina dezvoltare trebuie sa primeasca mai multa proteina animala care le va permite sa creasca.Aceasta proteina este luata din produse ce contin peste, creveti, raci sub forma uscata. Mai tarziu in viata balanta alimentara se schimba in favoarea materiei vegetale. Pentru aceasta perioada exista peletele pe baza de plante. Digestia hranei este in stransa legatura cu temperature ea fiind incetinita sau chiar stopata sub 22°C.
 
  • Igienizarea terariului este foarte importanta deoarece in apa murdara plina de resturi in descompunere , pe langa mirosul urat, exista riscul aparitiei de Salmonella. La mentinerea curate a apei poate ajuta un filtru de acvariu. Apa se schimba saptamanal si daca se impune poate fi schimbata integral. Pentru apa noua exista solutii de conditionare cum ar fi JBL Biotopol T, Tetra ReptoSafe, care adduce apa la parametrii optimi pentru supravietuirea broscutelor. Pentru indepartarea mirosurilor neplacute se poate folosi JBL EasyTurtle.
 
  • Suplimentele. Pentru a avea o dezvoltare armonioasa si pentru a contracara eventualele carente broscutele au nevoie ca si celelalte animale de suplimente de minerale ssi vitamin.Cel mai cunoscut, dar si cel mai impornant dintre aceste suplimente este blocul de calciu sub forma de broscuta. Mai exista si complexuri vitaminice sub forma lichida cum ar fi JBL Turtle Sun Aqua.
Nerespectarea acestor cerinte poate duce la deteriorarea starii de sanatate a testoasei care impun tratarea imediata pentru a nu periclita viata. Cateva dintre simptomele unei stari precare de sanatate sunt:
- umflaturi ale ochilor provocate de carenta de vitamina A sau de infectii ale bacteriilor aflate in apa murdara (cand filtrarea nu e eficienta);
- leziuni la nivelul ochilor cand sursa de lumina este prea aproape;
- iritatii ale ochilor datorate clorului din apa (trebuie folosite solutiile speciale pentru eliminarea lui);
- carapace moale datorita carentei de vitamin D3 si calciu.

In concluzie...


Broscuta testoasa este recunoscuta pentru longevitatea ei, iar daca respectam aceste cerinte putem sa transformam un animal de companie intr-un adevarat membru al familiei si sa ne bucuram de el peste 30 de ani.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: