Boli pe care le poti lua de la pisica ta
Pisicile adora sa fie rasfatate si sa se cuibareasca in poala ta sau sa se aseze langa tine cand stai in pat. Nu te poti plange cand un ghemotoc care toarce de fiecare data cand e in preajma ta vrea sa stea lipit de tine.
Insa desi ne ofera un confort psihologic unic, pisicile ne pot expune si la multe riscuri. Sunt foarte multe afectiuni care se pot transmite de la animal la om si invers. Ele se numesc zoonoze.
Afla in continuare care sunt cele mai cunoscute.

Parazitii interni


Dintre cele mai cunoscute zoonoze, bolile parazitare ocupa un loc fruntas.
Toxoplasmoza reprezinta cea mai de temut zoonoza de natura parazitara care poate fi transmisa de la pisica la om. Parazitul se poate multiplica in toate tesuturile si organele, prezentand o afinitate deosebita pentru neuroni si celulele retinei. Sursele de contaminare sunt reprezentate de animalele cu infectie latenta, rolul principal il au felinele care disemineaza oochisturi in mediu, care contamineaza apa si alimentele.
Ascaridoza paraziteaza intestinul subtire la pisica. Ascarizii mai sunt cunoscuti si sub denumirea populara de “limbrici". Sursele de contaminare sunt pisicile parazite. Omul se contamineaza adesea prin nespalarea mainilor dupa atingerea fecalelor contaminate.
Dipilidioza paraziteaza ultima portiune a intestinului subtire. Contaminarea omului se face accidental datorita contactului cu animalele infestate.
Raia se observa in zona urechilor la pisica, aceasta incepe sa se scarpine foarte des aparand chiar leziuni la nivelul pavilionului. La examenul clinic observam ca cerumenul isi schimba culoarea si este asemanator zatului de cafea. Aceasta otita de natura parazitara este foarte contagioasa, se transmite cu repeziciune de la o pisica la alta. Omul se contamineaza adesea cand realizeaza toaleta auriculara a pisicii de aceea este bine sa aiba in vedere o igiena corespunzatoare dupa contactul cu secretiile provenite de la aceste animale.

Parazitii externi


Intepaturile unor paraziti externi, cum sunt puricii si capusele, pot determina manifestari alergice la om.

Infectiile bacteriene


Exista de asemenea si infectii bacteriene care se pot transmite cu usurinta de la animalele de companie.
Helicobacter pylori este o bacterie foarte rezistenta care se poate transmite si de la animalele de companie purtatoare. Transmiterea se face adesea prin contact direct, pe cale fecalo-orala, prin mancare sau apa contaminate. Bacteria se gaseste in saliva, voma si materii fecale. De la animalele de companie se transmite indeosebi datorita igienei necorespunzatoare dupa contactul cu acestea.
Limforeticuloza benigna este o boala transmisa prin muscatura sau zgarietura de pisica. La om, leziunea cutanata provocata de pisici este insotita de inflamarea limfonodurilor regionale si febra. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice si, uneori, interventia chirurgicala pentru drenarea abceselor care se formeaza.
Dermatomicozele sunt afectiuni des intalnite, transmise prin contactul cu animalele bolnave. Cele mai frecvente boli determinate de ciuperci sunt tricofitia, microsporia si favusul. Aceste micoze se manifesta la nivelul pielii. Leziunile sunt insotite de caderea parului, prurit intens si tendinta la generalizare. Transmiterea se realizeaza prin contactul direct cu animalele bolnave, dar si cu asternutul si obiectele cu care acestea au venit in contact.

Alergii


Un alt pericol la care ne putem expune o reprezinta asa-zisa alergie la parul de pisica. De fapt, potentialul alergogen este reprezentat de anumite secretii si excretii (saliva, urina, sebum), care ajung pe blana pisicii in timpul toaletarii. Reactia alergica se manifesta in general sub forma unor usoare tulburari respiratorii, eruptii cutanate putand merge in cazuri grave pana la manifestari asmatiforme.

In concluzie...


Protejeaza-ti pisica de aceste boli si, mai ales, protejeaza-te pe tine!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: