Baia de nisip pentru chinchilla

Stiati ca cel mai curat animal de companie – chinchilla– nu se scalda in apa, ci in nisip? Este o curiozitate, intr-adevar, dar, dupa cum natura rareori greseste, si acest obicei are la baza niste motive bine intemeiate: in primul rand, blana chinchillei este atat de deasa (dintr-un folicul ies 70-120 de fire), incat uscarea dupa baie s-ar face extrem de greu, existand un risc ridicat de putrezire; apoi, in mediul sau natural, in zona Muntilor Anzi – o zona lipsita de apa, chinchilla se „imbaiaza" in cenusa vulcanica, deoarece aceasta este suficient de fina pentru a patrunde in profunzimea firelor de par si a-i igieniza blana si pielea.

Baia, prilej de joaca si distractie

Dat fiind ca nu exista animal cu blana mai deasa decat a chinchillei si ca nu gasim cenusa vulcanica in comert, este important sa achizitionam pentru baia acesteia un nisip cat mai fin, atat pentru a patrunde in profunzimea blanii, cat si pentru a fi expulzat cu usurinta cand animalul se scutura. Ajuns la nivelul pielii, nisipul capteaza impuritatile si sebumul in exces. Prin urmare, acesta trebuie sa fie sterilizat la temperaturi ridicate, pentru a nu introduce microbi in blana chinchillei, predispunand-o la infectii ale pielii.

Animalutul trebuie imbaiat de 2-3 ori pe saptamana, nu mai rar, pentru ca blana va deveni unsuroasa, va prinde miros si va favoriza dezvoltarea microorganismelor. Insa nici mai des de atat nu este indicata imbaierea pentru ca elimina prea mult stratul de sebum, iar pielea ramane uscata si sensibila.

Baia nu inseamna doar igienizare, ci este un ritual foarte important in viata chinchillelor, mai ales a celor aflate in captivitate. Ca pentru multe alte animalute de companie, baia este un prilej de joaca, de distractie, avand un rol benefic asupra psihicului acestuia si, in plus, ii ofera posibilitatea manifestarii instinctelor naturale. Pentru ca acestea sa se intample, vasul de imbaiere trebuie sa fie suficient de mare – pentru a cuprinde animalutul – si de adanc – pentru ca nisipul sa nu fie imprastiat in afara lui atunci cand animalul se rostogoleste in voie prin stratul generos de nisip.

Odata joaca terminata, vasul trebuie scos din cusca, altfel chinchilla va avea tendinta de a-l folosi drept asternut pentru somn, iar nisipul va fi contaminat cu dejectii. Nisipul poate fi curatat de impuritati dupa baie si poate fi refolosit de cateva ori insa, atunci cand se constata ca a inceput sa faca bulgari, trebuie schimbat neaparat.

O baie in nisip ajuta chimchila sa-si pastreze blana frumoasa, matasoasa, curate si o ajuta pe chilchilla sa se relaxeze , asa ca nu o priva de aceasta distractie.


TAG-URI:

DISTRIBUIE: