Asternutul potrivit pentru porcusorii de Guineea!

Asternutul potrivit pentru porcusorii de Guineea este un subiect des dezbatut intre stapanii acestora. Unii sunt de parere ca talasul este cel mai bun, altii ca peletii sunt perfecti pentru porcusorii de Guineea, de vreme ce unii folosesc asternut de hartie sau chiar covorase abosorbante pentru catei!


In continuare, vei descoperi avantajele si dezavantajele fiecarui tip de asternut, iar in functie de personalitatea porcusorului tau, il poti alege pe cel potrivit!


Talasul


Cu siguranta stii ca porcusorii de Guineea sunt rozatoare si ca talasul este obtinut din lemn. Pe langa faptul ca acesta poate fi rontait, talasul este un asternut moale, ideal pentru piciorusele sensibile ale porcusorilor.


Pe de alta parte, este oare la fel de igienic? Absoarbe urina si neutralizeaza mirosul acesteia la fel de bine ca alte asternuturi? Absoarbe urina, neutralizeaza mirosul acesteia, insa asternutul de hartie, peletii sau covorasele absorbante sunt mult mai practice daca porcusorii de Guineea pentru care utilizam aceste tipuri de asternuturi, adora sa bea multa apa!


La capitolul “curatenie”, talasul este un asternut pe care il poti intretine cu usurinta. Daca porcusorii tai si-au ales un colt din cusca si l-au “transformat” in toaleta, iar daca in fiecare zi poti sa aloci 15 minute pentru o curatenie rapida, talasul va ramane curat cel putin trei zile!


Porcusorii de Guineea sunt recunoscuti, de asemenea, ca fiind animale sensibile in ceea ce priveste problemele cutanate si respiratorii, iar praful generat de talas poate acutiza aceste problema.


Si porcusorii cu blanita mai lunga pot intampina greutati cu acest tip de asternut, datorita faptului ca se lipeste de blanita si poate provoca incalciri ale parului.


Peletii


Asternutul din peleti este benefic pentru porcusorii de Guineea pentru ca absoarbe foarte bine urina. In contact cu lichide, peletii se faramiteaza si trebuie curatati din interiorul custii. De
ce? Dupa cum am spus anterior, caile respiratorii ale porcusorilor de Guineea sunt sensibile si pot fi usor iritate de praf.


Un alt lucru de luat in seama, peletii sunt realizati dintr-un material dur. Este cunoscut faptul ca
porcusorii de Guineea au picioruse sensibile, iar daca animalul a avut probleme cu piciorusele se recomanda folosirea unui asternut moale precum talasul, asternutul de hartie sau chiar covorasul absorbant. Majoritatea porcusorilor accepta peletii, insa trebuie sa tii cont de acest aspect. De preferat, asaza peste acest asternut un strat de fan pentru a fi mai moale sau combina-l cu talas.


Peletii murdari trebuie inlaturati zilnic si inlocuiti cu unii curati. Asternutul trebuie schimbat complet o data la trei sau patru zile.


Asternutul de hartie


Principalul avantaj al asternutului de hartie este ca absoarbe foarte bine urina si ii neutralizeaza mirosul. Acest asternut este potrivit pentru purcelusii “rebeli”, anume cei care nu tin cont de locul pentru toaleta. In contact cu lichidul, asternutul se umfla si isi schimba culoarea. Astfel, iti poti da seama cu usurinta cand e vremea sa-l schimbi.


Alt lucru de luat in calcul este faptul ca asternutul nu se lipeste de blana animalului. Acest lucru este foarte important pentru ca il fereste pe animal de iritatiile pe care asternutul lipid de blana le poate provoca.


Asternutul murdar trebuie curatat zilnic, iar in locul acestuia se completeaza cu asternut de hartie curat. Acesta trebuie schimbat in totalitate o data la trei sau patru zile!


Covorasele absorbante


Chiar daca principalul lor consumator ar trebui sa fie cainii, covorasele absorbante pot fi folosite la fel de bine si in cusca porcusorilor de Guineea. Cata vreme cat covorasele nu sunt parfumate sau tratate cu anumite substante speciale pentru a atrage cateii, ele servesc drept asternut moale si confortabil pentru porcusori.


Este un tip de asternut potrivit pentru purcelusii activi, cu chef de joaca. Majoritatea covoraselor este dotata cu benzi care permit lipirea de o anumita suprafata, in cazul de fata de interiorul custii. De vreme ce alte asternuturi pot fi aruncate din cusca in timp de animalul alearga, covorasele absorbante ii ofera o aderenta buna pentru “ora de sport” din cusca, ele stand fixe pe fundul custii.


Acestea se curata cu usurinta, iar daca sunt intretinute cu bagare de seama, ele pot fi utilizate timp de trei sau chiar patru zile. Totusi, exista cazuri in care porcusorul va rupe acest covoras si trebuie sa tii seama de acest aspect, cat si de comportamentul animalului tau.


In concluzie…


Porcusorii de Guineea accepta orice tip de asternut, insa tu trebuie sa hotarasti care este cel mai bun pentru ei! Incearca mai multe tipuri, urmareste comportamentul animalului pe fiecare tip de asternut si astfel il vei alege pe cel potrivit pentru purcelusii tai!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: