Ariciul rasaritean
Erinaceus roumanicus, denumirea sa stiintifica, este ariciul prezent in Europa de Est, inclusiv in Romania si este destul de frecvent intalnit, atat in zonele rurale, cat si in cele urbane, predominand in nordul tarii.
Ariciul este este un mamifer mic, insectivor, activ preponderent noaptea, iar ziua si-o petrece dormind intr-o gaura din pamant sau feriti in tufisuri. De regula, acesta isi petrece viata intr-un areal de 200-300m. Acestia se hranesc cu insecte, melci, broaste, serpi si chiar cu radacinoasele unor specii de ierburi sau fructe de padure. Datorita rezistentei crescute la otravuri, aricii pot consuma inclusiv insecte otravitoare, dar nu si rozatoare daunatoare. Ariciul este capabil sa le gaseasca cuiburile si sa le distruga. Deci, un arici pe langa casa omului, este un plus!
Cu toate ca avem o clipa temperat-continentala, cu anotimpuri distincte, aricii trec cu bine peste iarna hibernand. Hibernarea incepe, de regula, in luna octombrie, in functie de temperaturi, acesta putand sa-si dubleze greutatea, pentru a trece cu bine peste iarna. Acesta va fi ferit de frig intr-o vizuina subterana, facandu-si un culcus dintr-un strat gros de frunze uscate, pe post de izolare.
Reproducerea aricilor rasariteni are loc, de regula, in perioada aprilie-mai, gestatia acestora fiind de 25-28 de zile. Pot aparea 2-7 pui, care nu vor depasi 5-6cm lungime, corpurile acestora fiind acoperite cu perisori fini si moi, ulterior transformandu-se in tepi. La varsta de 3 luni devin independenti, iar maturi din punct de vedere sexual, dupa varsta de un an.
Iar acum, va intrebati care sunt diferentele dintre ariciul “romanesc” si cel din pet-shop-uri si daca puteti lua unul acasa, din mediul sau natural?
Ei bine, specia de arici care se regaseste in tara noastra este o specie protejata de lege, deci, din punct de vedere legal, nu este permisa “adoptarea” acestuia.
Aricii care se regasesc in pet-shop-uri sunt specii diferite fata de cea autohtona. De regula, in magazinele de profil, se comercializeaza Ariciul african (Atelerix albiventris), care este usor de ingrijit, adaptat la viata in captivitate. Acesta are nevoie de temperaturi mai ridicate decat aricii rasariteni, si anume 23-30°C.
De asemeni, inclusiv ariciul african este insectivor, dar in captivitate, se poate oferi hrana uscata pentru pisici (varianta kitten), pentru aricii pana la 6 luni, ulterior oferind o hrana uscata pentru pisici sterilizate. Aricii din captivitate sunt predispusi la supraponderabilitate, deci se va oferi o hrana cat mai scazuta in grasimi.
Asternutul ariciului trebuie sa fie neparfumat, acestia avand un miros foarte fin, sunt sanse mari ca parfumul asternutului sa-i deranjeze.
DISTRIBUIE: