Anxietatea la pisici

Ai o pisică sau te întâlnești cu o pisica a unor prieteni, și aștepți ca de fiecare dată pufoșenia să vină în întâmpinarea ta? Ba mai mult, să se topească de placere când încerci să o mângâi? Dar, iată că aceste așteptări sunt de multe ori neîmplinite și, uneori, în loc de dragoste, pisica pe care tocmai ai cunoscut-o, nu știe cum să fugă din calea ta, iar în cazuri extreme animalul poate să te întâmpine cu un comportament agresiv.

Desi, comportamentul anxios se dezvoltă de cele mai multe ori din primul an de viață, există și cazuri când anxietatea se dezvoltă de-a lungul vieții, având legătură cu anumite experiențe traumatizante sau cu starea de boală.

Care sunt cauzele care pot genera anxietatea

Pisica este un animal tipicar, iubește extraordinar de mult rutina, liniștea și propriile tabieturi. Orice schimbare în stilul ei de viață poate declanșa o stare de neliniște, exprimată prin frică sau agresivitate.

Cele mai des întâlnite cauze sunt:

-           Litiera murdară. Pisica fiind un animal curat, se abține să-și facă nevoile, ceea ce declanșează o stare de disconfort. Această temere de durere va face ca animalul să manifeste o adevărată fobie fașă de litieră. Într-un final pisica va alege să defece în afara litierei.

-           Mai multe pisici și o singură litieră. Aceasta se va murdari mult mai repede, generând comportamentul descris mai sus.

-           Locul în care este pusa litiera este înfricoșător pentru pisic[.

-           Jocul excesiv cu aimalul de companie, până la epuizarea acestuia. Se întâmplă mai ales în familiile cu copii mici.

-           Moartea unui membru al familiei sau venirea în familie al unui alt membru, a unui alt animal.

-           Hrană insuficienta.

-           Abandonul sau lipsa stăpânilor de acasă pe perioade lungi de timp.

-           Bătaia.

-           Socializarea incompletă atunci când sunt pui.

-           Îmbătrânirea, boala sau durerea.

Ce semne iți arată că pisica suferă de anxietate?

-           Își face nevoile în afara litierei.

-           Miauna excesiv.

-           Este agresivă sau exagerat de lipicioasă.

-           Manifestă un comportament compulsiv, se toaletează excesiv, ajungând până la situația în care în zonele respective părul nu mai crește sau, în situații dificile, chiar la provocarea leziunilor cutanate. La polul opus se poate întâlni lipsa toaletarii, blana având aspect neîngrijit.

-           Modificări digestive, voma și mai ales diaree.

-           Afecțiuni urinare.

-           Nu toleraza să te apropii, se pitește, caută locuri retrase.

Semne de anxietate în cazul cărora trebuie să mergi urgent la medic

-           Pisica nu poate să urineze, să defece.

-           Pisica nu mănâncă, nu bea apa.

-           Pleoapa a treia este vizibilă.

-           Miaună încontinuu, respiră greu.

Ce poți face ca pisicuța ta să se simță în siguranță?

-           Te muți înt-o casă nouă? Ai grijă să nu arunci jucăriile vechi, păturica preferată sau stâlpul folosit la tocit gheruțe. Chiar dacă nu mai arată ca noi, sunt pline de mirosuri familiare și vor ajuta pisica să se obișnuiască mai ușor în noua locuință.

-           Dacă-ți schimbi locuința sau dacă tocmai ai adus o pisicuță acasă, așează castroanele cu apă și mâncare, dar și litiera, în aceeași încăpere, pentru a-i fi ușor să le găsească. Limitează la început accesul felinei la o singură camera. Ulterior, pe măsură ce pisicuță s-a obișnuit cu noii stimuli, lasă-i acces puțin cate puțin și în celelalte încăperi.

-           Pleci în concediu? Nu este cazul să iei pisica cu tine, cum tocmai ai aflat, ea nu iubește schimbările! Iți recomand să te asiguri că-i lași suficiente jucării ca să-i treacă mai ușor timpul. https://animax.ro/collections/jucării-pisici. Jucăriile cu catnip, spray-urile sunt și de această dată o alegere înțeleaptă! 

Ai în vedere să-i lași suficientă apă proaspătă. În acest sens, de un real folos sunt întotdeauna fântânile electrice dar și dizpozitivele care înmagazinează un volum mai mare de apă

-           Folosește suplimente pentru calmare. Acestea sunt în general pe bază de plante, cum ar fi mușețelul, valeriana, sau conțin triptofan, având rolul de a stimula în mod natural organismul să producă hormoni ai stării de bine. Exista foarte multe suplimente pentru calmare, discuta cu medicul veterinar și vezi care  este cel mai potrivit pentru pisicuță ta.

-           Optează pentru hrană specială, ce oferă o alimentație echilibrată, dar și relaxarea necesară pisicilor anxioase. Alimentatoarele lente pot fi o soluție benefică în această situație, întru-cât vor distrage atenția pisicuțelor de la situațiile stresante. 

-           Întreabă-ți medicul despre aparatele cu feromoni. Acestea acționează constant și reduc într-o proporție semnificativă comportamentele nedorite. Evită bețișoarele aromate și dispozitivele cu diverse parfumuri, aromoterapia nu funcționează la pisicuțe, ba mai mult poate fi chiar toxică.

Fiecare pisicuță are propria ei personalitate și propriul ei mecanism de a face față emoțiilor de zi cu zi. Reducerea și tratarea anxietății este de fapt un angajament pe termen lung, în care pisicuța are nevoie de multă înțelegere, blândețe și răbdare.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: