Anxietatea de separatie la caini
Anxietatea de separatie este o tulburare emotionala pe care cainii o traiesc si o manifesta atunci cand stau departe de persoanele dragi  sau de alti semeni de-ai lor fata de care sunt profund atasati.
Modul in care acestia reusesc sa-si arate aceste emotii este adesea distructiv, violent si de foarte multe ori greu de interpretat de proprii stapanii. Insa exista semne clare, usor de observat in cazul in care micul nostru prieten este profund afectat de lipsa noastra.
Iata cateva dintre cele mai comune manifestari care ar trebui sa ne ridice un semnal de alarma:
  • Defecatul si urinatul in casa sau in alte locuri decat cele permise. Acest comportament se intalneste doar atunci cand parintii blanosului sunt plecati si nu in prezenta acestora.
  • Cainele urla si latra insistent in incercarea disperata de a-si arata suferinta. Si acest comportament se manifesta tot in singuratate.
  • Cainii rod si rup, usi, ferestre sau alte obiecte casnice, sapa pe sub garduri. De obicei, sunt distruse obiectele care au legatura cu iesirea, usile si ferestrele ca un mod nefiresc de a pedepsi aceste lucruri neinsufletite. Ca rezultat al actiunilor lor, de foarte multe ori se intampla sa apara si accidente. Cainii isi rup dintii sau sufera diverse leziuni la nivelul labelor si in cazuri grave mutilari. Fireste, acest comportament nu se manifesta atunci cand sunt insotiti.
  • Miscari caracteristice intr-un mod specific, fix. In incercarea lor de autostimulare, unii caini se misca inainte si inapoi in linii drepte sau se invart, asa numita ,,miscare in cerc’’. Sunt si alte afectiuni in care se pot observa aceste miscari atipice, insa este usor de diferentiat prin faptul ca in cazul anxietatii miscarile dispar in prezenta stapanilor.
  • Infulecarea propriilor fecale este o tulburare de comportament care se poate intalni si in cazul cainilor ce sufera de anxietate de separatie.
 

Ce determina anxietatea de separatie?


Orice situatie care presupune absenta persoanei dragi sau a locurilor indragite poate sta la baza acestor manifestari. Printre cele mai frecvente cauze se intalnesc: schimbarea stapanului, absenta indelungata a stapanului, abandonul, decesul unui membru al familiei, venirea unui alt animal in casa, aparitia unui nou membru in familie, schimbarea rutinei zilnice (plimbari, mese etc.).

Ce trebuie sa facem?


In functie de severitatea trairilor, anxietatea poate fi tratata mai greu sau mai usor.
  • Daca animalele sufera de o usoara anxietate ajuta daca atunci cand suntem plecati le lasam ceva placut de facut sau ceva care sa le distraga atentia. In acest sens putem apela la jucarii interactive sau la recompense delicioase. Mai ales in cazul recompenselor acestea trebuie alese cu grija pentru a mentine atentia animalului cat mai mult timp. De exemplu, putem lasa cainilor un produs pe baza de piele presata, acesta va incuraja cainele sa roada neexistand pericolul fragmentarii si aschierii. Preferinta pentru ros este una naturala si ajuta animalul sa-si mentina sanatatea mentala. Aceste trucuri trebuie sa fie accesibile animalelor doar atunci cand cei dragi sunt plecati pentru ca efectul asupra starii emotionale sa fie maxim.
  • Un alt mijloc prin care putem ajuta prietenul blanos sa faca fata absentei indelungate este ca acesta sa fie pregatit in prealabil, adica plecarile sa fie la inceput de scurta durata urmand ca pe masura ce cainele se adapteaza intervalul sa se prelungeasca.
  • Mancarea speciala pentru cainii stresati este si ea o optiune binevenita in incercarea de a rezolva problemele emotionale ale animalelor indragite. Tot in acest scop exista pe piata si diferite suplimente alimentare care vor ajuta animalele sa treaca mai usor peste situatiile stresante.
  • Dresajul cu o persoana calificata. In acest sens este de multe ori o foarte buna solutie in a rezolva aceste stari.
  • Consultul la medicul veterinar poate face diferenta daca semnele atipice sunt rezultatul unei anxietati, a unor situatii patologice sau a altor manifestari comportamentale. Diferenta este usor de inteles prin faptul ca in cazul anxietatii toate semnele mai sus amintite au loc in absenta persoanei iubite.

Ce nu trebuie facut?


In  niciun caz animalul nu trebuie pedepsit sau batut, deoarece anxietatea nu inseamna o rautate, ci doar un mod de manifestare a neputintei, a trairii unei spaime deosebite.
Anxietatea trebuie inteleasa, anxietatea nu se vindeca de la sine. Este o tulburare emotionala profunda care necesita inelegere si ajutor pentru ca prietenul nostru sa fie din nou fericit si sanatos.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: