Antiparazitarele naturale

Deparazitarea externă este una dintre cele mai importante acțiuni care trebuie făcute, cu precădere în sezonul cald (martie-noiembrie), pentru a ne proteja patrupedul de paraziții externi – purici, căpușe, păduchi.

Chiar și în cazul unei pisici de apartament, este important să-i oferim această protecție, fie sub formă de zgardă sau sub formă de pipetă. Chiar dacă nu are contact direct cu exteriorul, paraziții externi pot ajunge în casă prin intermediul nostru, fară să ne dăm seama. În acest caz, pot fi folosite pipete sau zgărzi cu substanțe natural repelente – geraniol, ulei de lavandă sau icaridina. Aceste produse vor avea efect repelent, cu scopul de a proteja pisica împotriva paraziților.

În cazul câinilor, aceștia având contact direct cu exteriorul, este indicat să folosim produse antiparazitare pe tot parcursul anului, indiferent de temperaturi. Dacă blănosul nu prezintă paraziți, sunt indicate zgărzile  sau  pipetele cu efect repelent, cu aceleași substanțe naturale mai sus menționate.

Printre avantajele folosirii antiparazitarelor cu substanțe naturale, putem enumera faptul că acestea au o acțiune imediată asupra paraziților, nu deranjează animăluțul prin miros, nu provoacă alergii, iar prețul este unul accesibil comparativ cu antiparazitarele ce folosesc substanțe chimice.

Pipetele se administrează direct pe piele, la nivelul cefei, îndepărtând blana. Trebuie respectată doza recomandată în funcție de greutatea și vârsta animăluțului. De reținut că pipeta se va aplica după 2-4 zile de la ultima îmbăiere. Administrarea pipetelor se va repeta la 4 săptămâni.

Zgarda are efect cca. 4 luni, după care trebuie înlocuită. Aceasta eliberează substanțele active prin intermediul microporilor de pe suprafața sa. Zgarda nu trebuie să fie foarte strânsă, astfel încât câinele sau pisica să nu poată respira, dar nici prea largă. Zgarda trebuie ajustată astfel încât să fie potrivită, să facă contact cu pielea, iar substanțele active să-și facă efect. Zgărzile sunt pe diferite mărimi și se aleg în funcție de greutate.

Indiferent că folosim produse antiparazitare cu substanțe naturale sau cu substanțe chimice, cel mai indicat este, ca în perioadele caniculare, în care paraziții externi se înmulțesc excesiv, să evităm zonele care pot fi adevărate focare de paraziti (lunci și vai, pășuni, păduri etc.).

TAG-URI:

DISTRIBUIE: