Animalele si cutremurele
Din cele mai vechi timpuri animalellor li s-au atribuit puteri magice deoarece ele puteau prevedea fenomene si dezastre naturale. Acest subiect, desi controversat, incepe sa capete adepti, iar oamenii in baza cercetarilor incearca sa dea explicatii logice, stiintifice.

Scurt istoric


Primul eveniment de acest fel documentat intr-un text apare in anul 373 i.e.n., cand, cu cateva zile inaintea unui cutremur dezastruos insotit de un tsunami care a scufundat orasul grecesc Helike, animale de toate felurile au parasit in graba vizuinile, printre  ele serpi, sobolani, nevastuici si miriapozi.
De-a lungul istoriei apar si alte evenimente similare in care pesti, reptile, pasari si mamifere inregistreaza comportamente ciudate cu cateva minute pana la cateva zile inainte de cutremure majore.

Cum simt animalele seismul?


Cercetatori din toata lumea, dar in mod special din China si Japonia - zonele cele mai predispuse la cutremure, au inteles valoarea predictiilor facute de animale in salvarea de vieti omenesti si au inceput sa studieze subiectul.
Din aceste cercetari reiese ca exista mai multe mecanisme prin care animalele identifica apropierea unui seism. Principalele astfel de mecanisme includ perceptia unor modificari in campul magnetic al pamantului, perceptia undelor seismice sau a sunetelor.
Modificarile in campul magnetic al pamantului pot fi simtite de catre animale care sunt inzestrate cu receptori magnetici ce le ajuta sa navigheze.

Pasarile


Pasarile si in special porumbeii pot fi alertati de schimbari in campul magnetic al pamantului. In aditie, porumbeii au intre oasele piciorului tibie si fibula niste receptori de presiune care pot detecta undele seimice. Studiile ce s-au facut in China pe porumbei arata ca daca acei nervi sunt sectionati pasarile isi pierd capacitatea de a sesiza apropierea undei seimice.

Animalele care traiesc la nivelul solului


Omul ca si animal evoluat si-a pierdut o parte din simturi. Animalele ce traiesc pe pamant si sub pamant pe de alta parte simt si interpreteaza foarte bine vibratiile. Aceste animale pot identifica undele seimice primare care se deplaseaza mai repede decat undele seismice de suprafata  care genereaza miscarile scoartei terestre. Serpii, in mod special, deoarece nu au un aparat auditiv clasic se bazeaza pe receptorii de vibratii aflati in mandibula si sunt de obicei primii care se alerteaza.
In istorie exista cazuri cu serpi care au iesit din hibernare si au murit inghetati in zapada deoarece au fost panicati de apropierea unui cutremur.

Pestii si amfibienii


De asemenea pestii si anumiti amfibieni pot sesiza undele seismice cu ajutorul receptorilor de pe linia laterala. Totusi, datorita faptului ca undele de volum nu circula prin fluide, ei percep doar undele de suprafata cu secunde inaite ca noi sa le percepem.  Comportamentul lor inaintea cutremurului se manifesta prin inot necontrolat.

Cainii


Si animalele mai mari pot sa ne indice apropierea unui seism, in special cele cu auzul foarte fin. Cainii, spre exemplu, pot auzi microfisurile rocilor cu secunde inainte ca undele de suprafata sa loveasca. Comportamentul  lor devine haotic datorita spaimei. Incep sa latre aparent fara motiv si pot musca datorita fricii.

In concluzie...


Ce avem noi de facut este sa invatam de la aceste animale. Nimic in natura nu este intamplator, iar animalele au dezvoltat mecanisme de aparare pe care noi datorita progresului nu le mai avem. Unde evolutia ne-a inchis o poarta intelectul ne-a deschis o alta si poate ar fi cazul sa fim mai atenti cu ce au sa ne transmita prietenii nostril necuvantatori. Este posibil ca intr-o zi sa ne salveze chiar viata.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: