Amenajarea unui acvariu cu ciclide
Acvariul deeste o oaza de liniste in casa noastra. Amenajarea lui trebuie sa fie in conformitate cu natura, iar rezultatul final trebuie sa fie un biotop stabil. In acvariile de ciclide africane se cresc ciclide din Marile Lacuri: Malawi, Tangajika si Victoria. Acestea sunt in general specii medii si mari, agresive, care escaveaza fundul bazinului si care mananca plantele. Avand in vedere aceste considerente alegem urmatoarele:
- Acvariul trebuie sa fie de dimensiuni relative mari, minim 150-200 litri. Sa fie construit mai mult pe lungime decat pe inaltime deoarece ciclidele au nevoie sa inoate pe orizontala.
- Nisipul trebuie sa fie de granulatie mica, maxim 1 mm pentru a incuraja comportamentul natural de a sapa al ciclidelor. Culoarea nisipului trebuie sa fie natur, deoarece culorile foarte deschise streseaza pestii.
- Decorurile pot fi artificiale si naturale. Decorurile artificiale sunt in general preferate de copii datorita diversitatii mari de forme si culori. Recomandate sunt cele naturale, anume pietre si lemne.
-pietrele ar trebui sa nu prezinte muchii ascutite pentru a evita ranirea, deoarece pestii se lovesc si se freaca frecvent de ele. Ele pot fi asezate in gramezi, cu spatii intre ele in care se pot ascunde pestii mai mici cand sunt agresati. Se poate folosi o mare varietate de pietre, cele mai populare fiind pietrele calcaroase, deoarece ajuta sa crestem valorile pH-ului, cunoscut fiind faptul ca ciclidele africane provin dintr-o apa bazica.
-lemnele care se folosesc sunt de esenta tare care nu putrezesc repede: mopani, mangrove, yati. Acestea trebuie tinute in apa anterior montarii in acvariu pentru a le satura si a nu mai pluti. Apa se schimba periodic deoarece se vor elimina tanini care o coloreaza. Datorita zaharurilor din lemn isi vor face aparitia formatiuni gelatinoase care dupa un timp dispar.
- Filtrul poate fi intern sau extern. Filtrul extern are avantajul ca are capacitate de filtrare mai mare, aceasta fiind necesara unui bazin de dimensiuni mari si unor pesti mari. Se recomanda sa punem atat medii filtrante mecanice, cat si medii biologice. Filtrul trebuie sa filtreze de 4 ori volumul acvariului intr-o ora.
- Incalzitorul trebuie ales in concordanta cu marimea acvariului, puterea lui fiind de apoximativ 1w/litru. Valoarea la care se seteaza este de 25-27°C.
- Plantele. In general, in acvariile cu ciclide nu se pun plante naturale deoarece acestea vor fi mancate. Se pot pune doar plante cu frunza groasa si rezistenta cum ar fi cele din genul Anubias.
Dupa echiparea si amenajarea acvariilor urmeaza cateva procese comune tuturor tipurilor de acvarii:
- Umplerea acvariilor cu apa se face lent pentru a nu disloca solul, plantele sau decorurile de la locul lor. Se poate folosi o bucata de plastic pe care sa se toarne apa cu un debit mic si constant.
- Conditionarea apei se face cu substante speciale care elimina clorul si metalele grele aducand apa la niste parametrii propice vietii. Cateva astfel de substante sunt: Easy Life FilterMedium, Dennerle Aqua Elixir, Jbl Biotopol, Tetra AquaSafe, Sera Aquatan.
- Ciclarea este procesul prin care se formeaza ciclul azotului in acvariu cu ajutorul bacteriilor benefice. In mod natural. acest process are loc in 2-3 saptamani. Insa exista substante care ajuta si grabesc acest proces: Dennerle Starter Rapid in 24 de ore, Jbl Denitrol in 10 zile si EasyLife Easy Start in 14 zile.
- Testarea apei se face cu teste dedicate sub forma reactanti lichizi sau fasii de carton care se coloreaza in reactia cu apa. Principalii parametrii care se masoara sunt pH, KH, GH, NO2, NO2. Cele mai precise teste sunt cele cu reactanti.
- Popularea cu pesti este ultima etapa a amenajarii unui acvariu si presupune sa tinem cont de principii de compatibilitate cum ar fi marimea, temperamentul pestilor, pH-ul si temperatura la care pot rezista si hrana de care au nevoie.
Amenajarea unui acvariu poate fi exprimata din punct de vedere tehnic in cativa pasi si cateva procese biologice, fizice sau chimice, dar in esenta reprezinta un act de creatie, iar fiecare acvariu este unic din acest punct de vedere. Ea reprezinta viziunea fiecaruia dintre noi asupra unui colt de natura.
Lista de cumparturi:
TAG-URI:
DISTRIBUIE: