Alimentația patrupedelor pe timp de caniculă
 
Nu doar oamenii resimt canicula, ci și animăluțele, lucru care se observă foarte ușor prin schimbări de comportament (precum, scăderea poftei de mâncare, creșterea aportului hidric și nevoia acestuia de a identifica locuri umbroase și răcoroase).
Alimentația câinelui este cea care „suferă” prima dată, începând să mănânce din ce în ce mai puțin. În general, în perioadele călduroase, pofta de mâncare scade concomitent cu creșterea aportului de apă.
Totuși, dacă ținem cont de câteva informații legate de alimentație, putem ajuta patrupedul să treacă mai ușor peste perioada caniculară. Știm cu toții că proteina de origine animală și, în general, carnea sunt pe placul câinilor și tocmai la acestea trebuie să avem grijă. Dincolo de factorii alergeni, trebuie să alegem cu grijă carnea și sursa proteinelor animale, pentru că acestea, în procesul de digestie, pot solicita mai mult sau mai puțîn organismul, prin urmare și temperatura acestuia poate crește. Prin urmare, avem 3 categorii de proteine animale:
  • Proteine care NU supraincalzesc organismul: cod, ou de rată, iepure, curcan;
  • Proteine care suprasolicită și cresc temperatura organismului: pui, miel, păstrăv, vânat;
  • Proteine neutre: vită, ficat de vită, ou de pui, porc, prepeliță, somon, sardine.
Așadar, pe timpul verii, trebuie să alegem cu grijă hrana blănosului, pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste supraîncălzire.
Asemănător proteinelor, întâlnim și 3 categorii de carbohidrați:
  • Carbohidrați care NU supraîncălzesc organismul: orz, hrișcă, mei, orez sălbatic;
  • Carbohidrați care suprasolicită și cresc temperatura organismului: ovăz, orez lipicios, cartof dulce;
  • Carbohidrați neutri: orez brun, quinoa, cartof alb, orez alb, dovleac;
Fructele și legumele au, de asemenea, un rol foarte important. Nu e de mirare că în zilele toride de vară câinii adoră să savureze o felie rece de pepene roșu, deoarece acesta este compus din apă și este un fruct potrivit pentru răcorirea organismului. Mai jos gășiți câteva exemple de fructe și legume:
  • fructe și legume care răcoresc organismul: măr, banană, broccoli, varză de Bruxelles, țelină, cocoș, merișor, salată verde, mango, pepene galben, pară;
  • fructe și legume care încălzesc organismul: sparanghel, cireșe, fasole verde, ardei verde și roșu, varză kale;
  • fructe și legume neutre: sfeclă, varză, conopidă, mazăre, zmeură, morcov, ananas.
În categoria ierburilor și condimentelor recomandate vara, amintim: mentă și măghiranul. Ideal ar fi să evităm să hrănim animăluțul cu: busuioc, piper, scorțișoră, mărar, semințe de fenicul, usturoi, ghimbir.
Ținând cont de cele enumerate mai sus, trebuie să avem grijă că alimentația câinelui să fie echilibrată în proteină, grăsimi și fibre, astfel încât să nu apară dereglări ale tractului digestiv, și nici carențe de vitamine și minerale.
În mod cert, apa proaspătă nu trebuie să lipsească, ba chiar trebuie să fie la discreție.
În concluzie, la fel ca la oameni, există diverse metode și acțiuni care se pot face pentru a diminua disconfortul termic! Distracție plăcută în vacanțe!
 
 
 
 
 
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: