Ai o pisica care cere mereu de mancare? Ce e de facut….

Pisica ta miorlaie, se freaca de picioarele tale, da tot timpul tarcoale castronului cu mancare, pare mereu flamanda, dar nu rateaza nicio masa de a ta?....ei bine astea sunt intr-adevar cele mai comune semne ca pisica ta iubeste prea mult mancarea!

Sunt si situatii extreme cand pisica ajunge sa dobandeasca hrana, furand-o de pe masa, direct din oala,  in unele cazuri dorinta de a procura mancarea este atat de mare, incat animalul poate sa manifeste chiar si comportamente distructive.

Uneori pisica toarce, se aseaza in poala ta, sau te miorlaie doar pentru ca simte nevoia de afectiune, nu neaparat pentru ca vrea de mancare. Din pacate acesta situatie este de multe ori interpretata gresit si se soldeaza si supraalimentarea animalului respectiv.

Ca sa intelegem ce se intampla va invit sa analizam cateva informatii despre comportamentul alimentar al unei torcacioase:

- O pisica adulta este capabila sa aiba intre 16- 20 de mese/ zi, consumand cantitati mici de hrana la fiecare masa. Stomacul mic dar si faptul ca ziua si-o dedica in mare parte somnului, face ca in sine cantitatile de hrana pe care o mananca la fiecare masa sa fie destul de mica.

-  Consumul mancarii in sine, vine mai degraba dintr-un comportament de vanator si nu neaparat de foame. Instinctul natural indeamna pisica sa vanaze, de acest comportament trebuie sa tinem cont atunci cand le oferim pisicilor noastre mancarea de zi cu zi.

Care sunt principalele cauze care duc la supraalimentare

  • Dezechilibrele emotionale. Asa cum noi ne trezim ca mancam prea mult atunci cand suntem stresati asa se intampla si in cazul animalelor noaste de companie. Stresul, durerea, lipsa de activitate, socializarea scazuta sunt factorii care stau de cele mai multe ori la baza acestui comportament nedorit. Ai grija in primul rand de sanatatea emotionala a felinei tale pentru a reduce acest comportament.
  • Hrana neadecvata, saraca in nutrienti esentiali. Hrana de zi cu zi trebuie sa contina o cantitate insemnata de carne. Dintre toate ingredientele pe care le contine hrana, proteina de origine animala este cel mai important ingredient care asigura satietatea. Nu este suficient ca pe ambalaj sa vedem un procent mare de proteina, cel mai mult conteaza ca aceasta proteina sa fie din carne si nu din cereale. De foarte multe ori boabele contin ingrediente ieftine, sunt sarace in carne, ceea ce face ca animalul sa nu se sature. Opteaza pentru sortimentele fara cereale, pentru ca ele indeplinesc nevoile nutritionale ale animalului tau. 
  • Diverse afectiuni medicale

Hipertiroidismul. Afectiunea este mult mai des intalnita la pisicile in varsta, iar ceea ce uimeste este faptul ca desi pisica mananca destul de mult slabirea acesteia este evidenta. Apar de regula si alte semne precum setea pronuntata dar si un aspect necorespunzator al parului. Consultul de specialitate si analizele specifice, pot pune cu usurinta diagnosticul  in cazul acestei afectiuni.

Diabetul, apare de cele mai multe ori ca o consecinta a obezitatii, a hranei bogate in zaharuri. Si de aceasta data, se constata pe langa foamea exagerata si setea exagerata, insotita de urinari frecvente.

Cum poti  gestiona cat mai usor acest comportament

  1. Ia-i castronul cu mancare dupa ce mananca. Unele pisici prind drag de bol si stau toata ziua langa el. De cate ori vad castronul se asteapta sa gaseasca acolo ceva de mancare.

  2. Imparte cantitatea de hrana in mai multe mese. Pentru a te asigura ca nu mananca tot odata, apeleaza la un hranitor automat. Acest dispozitiv te va ajuta sa-i faci o anumita rutina, dar si sa controlezi portiile. 

Foloseste dispozitive care incurajeaza pisica sa munceasca mai mult pentru a avea acces la mancare. In plus ii vei trezi si instinctul de vanator. 

  1. Asigura-te ca are apa proaspata. Ca si in cazul nostru, se intampla ca uneori pisica sa manance mai mult doar pentru ca ii este de fapt sete. Pisica va refuza sa bea dintr-un castron murdar, daca apa este statuta sau daca are impuritati. In aceste situatii, cand organismul este de fapt deshidratat, creierul primeste un semnal anormal si in loc ca animalul sa bea apa el de fapt se duce sa manance. Daca iti este greu sa-I  improspatezi apa, opteaza pentru o fantana electrica. Acest dispozitiv are capacitate mare, peste 2 litri, si in plus apa va fi mereu proaspata si filtrata.
  1. Ia pisica in brate atunci cand se roaga de tine sa-I dai de mancare si distrage-i atentia cu o  jucarie. Joaca-te cu ea si o sa vezi ca va uita de relatia ei cu mancarea. Incearca unditele si jucariile care te vor implica si pe tine. Intre a se juca singura si a avea un partener de distractii, cu siguranta mustacioasa va alege a doua varianta.
  1. In cazul in care supraalimentatia este legata de stres iti recomand sa folosesti dizpozitivele cu feromoni, pentru a-ti linisti mica prietena. Fii atent si la conditiile de mediu din casa ta si schimba lucrurile care o deranjeaza.

  2. Problemele medicale (diabet, obezitate, hipertiroidism), pot fi depistate doar in urma unui consult de specialitate. Daca pisica ta este adulta, pana la varsta de 8 ani, analizele medicale ar trebui facute cu regularitate o data pe an. In cazul pisicilor senioare, dupa varsta de 8 ani, analizele uzuale trebuiesc facute din 6 in 6 luni.

Cel mai important lucru este sa nu cedezi in fata torcacioasei, nu-I da de mancare pentru a o face fericita, si mai degraba corecteaza din timp acest comportament, pentru ca doar asa ii vei asigura o viata frumoasa si lunga.

DISTRIBUIE: