Adoptăm, nu cumpărăm!

Salutare iubitorilor de animale! Din ce în ce mai multe persoane se hotărăsc să își ia angajamentul de a avea un companion necuvântător, fie că vorbim de un câine, o pisică sau orice alt animăluț de companie.

Suntem obișnuiți ca la o anumită perioadă de timp, popularitatea raselor de câini și pisici să se schimbe.

Rase preferate în cazul câinilor: Bichon, Pug, French Bulldog, Golden Retriver, Husky etc.

Rase preferate în cazul pisicilor: Shorthair (British, Exotic), Main Coon, Persan, Ragdoll etc.

Toate aceste rase, în funcție de popularitatea pe care o au sau au avut-o, dar și pentru aspectul fizic sau comportament, au fost foarte căutate și dorite.

Însă, pe lângă aceste rase enumerate mai sus, mai exista o ‘’rasă’’ atât de căini, cât și de pisici, care nu e foarte populară, desi vine cu multe avantaje și beneficia. Este vorba despre căinii și pisicile abandonate, din adăposturi sau de pe stradă.

Motive pentru care ar trebui să adopți în loc să cumperi:

1. Caracteristici: Majoritatea celor care optează pentru o anumită rasă, fac asta din motivele enumerate mai sus, popularitate, aspect și comportament. Dar, uneori se omite un lucru, anume că cei care se ocupă de comercializarea câinilor sau pisicilor de rasă, fac, deseori, rabat de la moralitate și te poți trezi că ai investit sume importante de bani pentru nimic mai mult decât un metis cu trăsături pronunțate ale unei anumite rase, fără a beneficia, în schimb, de caracterisiticle specifice rasei respective: talie, comportament, chiar și aspect. Astfel, în loc de a avea un câine de talie mică, la maturitate acesta poate să depășească de multe ori 10 kg (limita maximă pentru câinii de talie mica), sau să i se modifice chiar trăsăturile, pentru că în realitate acesta e un metis (o încrucișare de rase). Chiar daca nu știi ce dimensiuni va atinge la maturitate, un câine găsit pe stradă sau luat dintr-un adăpost, poți afla cu ușurință acest lucru făcând o vizita într-un cabinet veterinar. Iar trăsăturile câinelui tău vor fi unice, deoarece este rezultatul unor încrucișări neașteptate între căini diferiți.

2. Predispozițiile genetice: Multe rase de câini, sunt cunoscute pentru predispozițiile gentice la anumite afecțiuni (respiratorii, digestive, dermatologice etc) în special rasele cu bot scurt cum ar fi Pug, French Bulldog etc. Câinii metis pe care îi găsim în adăposturi și pe străzi sunt mai puțin predispuși la astfel de afecțiuni, deoarece reproducerea lor, de cele mai multe ori, este aleatorie, prin încrucișarea unor rase diferite, fapt care duce la eliminarea afecțiunilor cu transmisiune genetică. Așadar, vei avea cel mai probabil un câine care nu va necesita costuri medicale ridicate de-a lungul vieții sale.

3. Exploatarea în scopul profitului: nu este o denigrare la adresa deținătorilor de canise sau a altor crescători de animale, însă realitatea este că sunt și persoane care fac lucrul acesta nu din iubire pentru animale, ci din dorința unor profituri considerabile. Fapt care poate duce la reporducerea excesivă, mai mult decât în mod normal, pentru a reproduce un număr cât mai mare de pui. Acest lucru duce la deteriorarea sănătății femlelor și le scurtează foarte mult durata de viață.

4. Costurile: Adopția este mult mai ieftină decât achiziționarea unui câine sau a unei pisicuțe. Știm că exemplarele din anumite rase pot avea niște prețuri destul de ridicate, pe când adopția este gratuită sau implică un cost foarte mic. Desigur, vor exista costurile pentru vizita le medicul veterinar (control, deparazitare etc), hrană și accesorii. Însă aceste costuri sunt necesare indiferent dacă ai cumpărat sau ai adoptat.

5. Oferă o șansă la o viață mai bună: Iubirea și devotamentul de care vei avea parte din partea animăluțului tău, nu țin cont de rasă, de certificatul de pedigree sau de prețul pe care l-ai plătit la achiziționare. Indiferent de rasă, fiecare câine sau pisică merită o șansă la o viață frumoasă și sănătoasă, pentru că tot ce vor e să ofere dragoste necondiționată, iar noi le putem oferi acelaș lucru.

În concluzie, daca iți dorești să oferi șansă la o viață mai bună, adopția este un lucru minunat și foarte ușor de făcut. Astfel, prin adopție câștigi un prieten devotat. Viața animăluțelor de pe stradă nu este ușoară, iar speranța de viață este una foarte mică din cauza că sunt adesea victimele accidentelor de mașină sau a persoanelor rău intenționate care nu au empatie.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: