Adaptarea rozatoarelor la noua familie

Daca data trecuta am vazut ce pregatiri trebuie sa facem pentru adoptarea unei rozatoare, ce sa cumparam si ce schimbari sa operam in casa noastra pentru asta, astazi ne ocupam de acomodarea cat mai lina a noului venit in familia adoptiva, fie ca este formata doar din oameni sau include si alte necuvantatoare.

Pentru orice animalut, primele zile in noul domiciliu sunt destul de stresante, oricat am incerca sa reproducem conditiile de trai avute in magazinele de specialitate. Putem face aceasta tranzitie mai usoara daca oferim animalutului cat mai multa intimitate: evitam sa-l atingem, sa-l expunem la lumina si sunete puternice, la vizite. Oricum, in primele zile, rozatoarea va petrece foarte mult timp in casuta din cusca si abia apoi va iesi la explorat noul sau mediu; va incepe sa miroasa toate colturile custii, sa ia cunostinta de noul sau domiciliu.

Acesta este un moment in care se poate initia timid relatia dintre noul stapan si animalut: ii putem oferi mana sa o miroasa, dar nu il atingem. In rest, trebuie sa avem grija sa folosim un ton calm in preajma custii, pentru ca rozatoarea sa se obisnuiasca cu vocea noastra.

Rozatoare la rozatoare trage? Nu mereu

In cateva saptamani, va veni si momentul in care rozatoarele vor veni spre noi atunci cand ne apropiem de cusca; daca ne miros fara sa se sperie, atunci pe putem atinge si, ulterior, lua in brate. In functie de specia de rozatoare pe care am adoptat-o, ar fi bine sa avem in vedere urmatoarele masuri de siguranta pentru acestea:

  • Hamsterii trebuie prinsi in causul ambelor maini si tinuti cu mare atentie, pentru ca pot sa cada foarte usor. Avand in vedere ca sunt miopi, ei nu apreciaza corect distantele, astfel incat pot face salturi peste puterile lor.
  • Pentru iepuri, sinsile si porcusorii de Guineea exista o tehnica speciala de luat in brate: cu o mana le prindem piciorusele din spate, iar cu cealalta ii sprijinim, lateral, la nivelul spatelui, de corpul nostru. In pozitia asta nu se vor mai zbate, pentru ca se simt in siguranta, iar baza de sprijin este foarte larga.

Lucrurile se complica si mai mult atunci cand vine vorba de adaptarea noului venit la celelalte animale din familie. De orice fel ar fi acestea, initierea relatiei cu rozatoarea cea noua trebuie facuta sub supraveghere atenta. In cazul in care acasa mai aveam deja o rozatoare, adaptarea se face astfel:

Daca sunt din specii diferite, nu putem baga, pur si simplu, noua rozatoare in cusca celei deja existente, pentru ca se vor stresa reciproc, neavand acelasi comportament.

Daca sunt din aceeasi specie, ar fi ideal sa le facem cunostinta pe un teritoriu neutru, adica in cusca proaspat spalata si curatata de fecale, cu asternut nou. In functie de felul de-a fi al speciilor de rozatoare, iata la ce ar trebui sa ne asteptam:

La porcusorii de Guineea este cel mai simplu: ierarhia de grup se va restabili de cate ori apare un nou membru, pentru ca le place sa traiasca in colonii, indiferent de varsta si marimea lor;

La iepuri, acomodarea este mai dificila, dat fiind ca sunt animale teritoriale si le va lua ceva timp sa se obisnuiasca unii cu altii;

La hamsterii pitici e totul foarte usor, daca provin din acelasi cuib. Altfel, lucrurile se schimba radical, acestia chiar putandu-se manca intre ei;

Hamsterilor auratus ar fi bine sa nu le aducem coleg de cusca pentru ca prefera sa-si duca viata singuri.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: