Adaptarea pasarilor exotice: usoara ca pana!

Pasarile exotice devin o alegere tot mai populara intre animalutele de companie datorita culorilor vii din penajul lor, trilurilor vesele prin care se exprima sau modului amuzant in care incearca sa reproduca cuvinte. Copiii sunt cei mai atrasi de acest tip de animal de companie, insa tot ei, din pacate, le pot dauna cel mai mult pasarilor din cauza lipsei de rabdare pe care o au in stabilirea unei relatii cu inaripatele. Adaptarea unei pasari exotice intr-o casa de om nu e la fel de rapida si lesnicioasa precum cea a unui patruped. Pasarile au nevoie de un loc al lor – special amenajat pentru confort si pentru un stil de viata corespunzator – intimitate, rabdare si multa intelegere fata de modul lor de a trai.

Inainte de a aduce o pasare acasa, ar fi bine sa smotruiesti temeinic, cam cum faci curatenie de Paste sau de Craciun. Si asta pentru ca pasarile sunt foarte sensibile la praf si la curentii de aer. Transportul lor de la pet-shop se va face in cutii de carton prevazute cu gauri, pentru aerisire, dat fiind ca intunericul le calmeaza. Transportul direct in colivie, expuse luminii puternice, sperie pasarile, expunandu-le la pericolul de fractura a aripilor, picioarelor sau chiar gatului. Unde mai pui ca o sperietura brusca poate declansa cu usurinta un infarct!

Pasarile au nevoie de intimitate si spatiu personal

Daca atunci cand aduci acasa un pui de catel nu-ti mai vine sa-l lasi din brate de drag, nu la fel poti face si cu o pasare exotica. Relatia cu un astfel de animal de companie se construieste in timp, destul de anevoios, dar cu rezultate frumoase daca sunt urmate aceste sfaturi de catre proprietari:

  • In general, pastreaza linistea in primele zile de la aducerea pasarii acasa, pentru ca aceasta sa se obisnuiasca cu noile conditii de mediu;
  • Vobeste pe un ton normal in apropierea coliviei, pentru ca pasarea sa se obisnuiasca cu vocea si prezenta ta;
  • Evita sa atingi pasarea sau chiar colivia in perioada de adaptare. Singurul contact cu colivia ar trebui sa fie pentru administrarea de apa si mancare pasarii;
  • Evita sa primesti musafiri in perioada de adaptare a pasarii. Totusi, daca acest lucru este imposibil, iar pasarea da semne de disconfort, acopera colivia cu o panza, lasand doar un orificiu pentru aerisire;
  • Nu fa miscari bruste in apropierea coliviei pentru ca pasarile se sperie foarte usor;
  • Nu-i da din mancarea ta, mai ales mezeluri, ciocolata, cafea, alcool sau condimente;
  • Abia dupa ce pasarea va veni sa se aseze pe mana stapanului in mod repetat, acesta o poate atinge.

Perioada de adaptare dureaza, in general, 1-3 saptamani, dar exista cazuri in care aceasta s-a prelungit timp de luni de zile, in functie de fiecare pasare in parte. Atunci cand prezenta stapanului n-o mai sperie, pasarea s-a adaptat la noul sau mediu de viata. Iar asta se face cu atat mai repede cu cat ii sunt asigurate si conditiile corespunzatoare pentru un stil de viata corect:

Colivia ar trebui sa fie amplasata la lumina, dar nu la umezeala, curenti de aer, frig, zgomot, ci la cel putin 1,5 m de sol, astfel incat pasarea sa fie cat mai ferita de miscarile bruste ale membrilor noii sale familii. Colivia, adapatoarea si hranitorul trebuie bine curatate cu apa fierbinte (si atat!) inainte de folosire, iar betele de sprijin ce vor fi montate pentru a permite pasarii accesul la mancare si apa ar trebui sa fie din lemn, nu plastic, pentru ca vor fi, in timp, ciugulite de locatarul coliviei. Aceasta ocupatie il ajuta sa-si toceasca ciocul, dar este si un mod de petrecere a timpului liber. Un alt material recomandat pentru aceste bete este piatra ponce.

Mancarea de „acasa" ar trebui sa fie foarte asemanatoare cu cea de la magazin, adica ce a consumat pasarea inainte sa fie adoptata. Altfel, aceste animale de companie au un simt al gustului foarte dezvoltat – mai ales papagalii – si pot refuza mancarea daca nu o recunosc. Hrana trebuie sa fie din belsug, pentru ca pasarile au un metabolism foarte accelerat, iar sistemul lor digestiv nu le permite sa extraga toate cele necesare din alimente. In perioada de adaptare, cand stresul duce la scaderea imunitatii, pasarile ar trebui sa primeasca, pe langa hrana, si un supliment. Acesta poate fi sub forma de hrana concentrata (se numeste pate si se va oferi in amestec cu hrana de baza, adica semintele) sau de vitamine care se administreaza in apa. Fructele si legumele nu sunt deloc recomandate pentru regimul de hrana al pasarilor in perioada de adaptare pentru ca sunt suculente si risca sa perturbe flora intestinala si asa stresata a pasarilor, provocand diaree. In schimb, nisipul trebuie oferit oricarui tip de pasare, dat fiind ca este un element foarte important pentru o digestie optima.

Apa trebuie schimbata cel putin zilnic, in general, de cateva ori pe zi, iar adapatorile potrivite pentru pasari sunt cele in care incape doar ciocul, nu cele deschise, in care pasarea are tendinta sa se imbaieze si sa introduca impuritati, apa devenind, astfel, nepotrivita pentru consum.

Accesoriile nu trebuie sa aglomereze colivia, pentru ca ocupa din spatiul de zbor al pasarii. Jucariile ii distrag atentia de la factorii de mediu si o relaxeaza; ele trebuie alese in functie de dimensiunea pasarii si a coliviei si n-ar trebui sa fie mai mult de doua, pentru ca pasarea sa nu-si piarda interesul pentru ele. Un alt accesoriu indispensabil este osul de sepie, care ajuta pasarile sa-si toceasca ciocul. In lipsa lui, aceste animale de companie pot fi expuse unor probleme legate de imposibilitatea hranirii sau riscului de a le fi taiat ciocul prea dezvoltat.

Asternutul coliviei ar trebui sa capteze impuritatile – precum fecalele, cojile de seminte sau penele desprinse – si sa nu faca praf. Cel mai bun asternut de colivii care se gaseste in pet-shop-uri la ora actuala este pe baza de hartie reciclata.

Cum adaptezi o a doua pasare la prima?

Abia dupa ce toate aceste conditii sunt indeplinite, ne putem astepta la o adaptare buna a pasarii in noul sau camin si putem spera la o relatie buna cu ele. Unei pasari de apartament i se poate da drumul in afara coliviei abia dupa ce s-a obisnuit sa stea pe stapanul sau, iar in acest moment de premiera ar trebui ca mediul sa fie unul semi-intunecat, altfel pasarea va zbura spre lumina, existand pericolul sa se loveasca de geamuri.

Lucrurile se complica si mai tare atunci cand avem deja o pasare in casa si ne mai dorim una. Evident, nu le putem pune in aceeasi colivie. Mai mult, in prima zi, intre cele doua colivii trebuie pus un paravan, astfel incat pasarile sa nu se poata vedea, dar sa se poata auzi. Ulterior, paravanul dispare pentru ca pasarile sa se obisnuiasca una cu prezenta celeilalte si abia dupa cateva zile de la aceasta miscare putem sa le cazam in aceeasi colivie, insa trebuie sa le supraveghem atent comportamentul.

Sursa imagine: www.mascotarios.org

TAG-URI:

DISTRIBUIE: