Acvariul

Prezenta unui acvariu populat cu plante si pesti intr-o incapere constituie un mod de relaxare, prin activitatea si dinamismul colorat din interiorul acvariului si frumusetea misterioasa a lumii subacvatice.
Administrarea si urmarirea ritualului de hranire a pestilor pot fi, de asemenea, momente de relaxare pentru om.
Aranjarea si ingrijirea unui acvariu natural necesita putin efort daca sunt respectate cateva indicatii, produse de buna calitate, pesti compatibili si plante naturale, inca de la utilarea acvariului, amenajarea acestuia, popularea cu pesti si hranirea zilnica a acestora.

Amenajarea acvariului

In primul rand trebuie sa stabilim pozitia acvariului in casa. Acesta trebuie sa fie pozitionat langa o sursa de curent, departe de traficul zilnic dintre usi si departe de geam, deoarece lumina soarelui favorizeaza cresterea algelor. Algele sunt un strat de mazga verde sau bruna care sa formeaza pe peretii acvariului, a plantelor, nisipului si care este inestetic, obturand vizibilitatea din acvariu iar prezenta acestora in acvariu incetineste cresterea plantelor, diminueaza procesul de fotosinteza a acestora si implicit calitatea apei. Ele pot fi inlaturate atat mecanic, chimic cat si cu ajutorul unor pesti din specia sanitarilor, ce au gura ca si o ventuza – Ancistrus, S.A.E.
Suportul pe care pozitionam acvariul (masa sau standul) trebuie sa sustina greutatea acvariului amenajat si utilat. El trebuie sa fie un plan drept pe care se aseaza un pad si pe care se distribuie uniform presiunea apei exercitata asupra peretilor acvariului. Padul reduce riscul spargerii acvariului datorita unor imperfectiunilor ale standului sau prezentei unor particule de praf.
La achizitionarea unui acvariu tinem cont de urmatoarele indicatii :
-utilarea
-amenajarea
-alegerea pestilor si popularea acvariului
-intretinerea

Utilarea acvariului

In functie de dimensiunile acvariului (se identifica volumul calculand produsul laturilor acestuia - lungimea X latimea X inaltimea), in cazul in care acesta nu este utilat complet, trebuie sa achizitionam :
-filtrul de apa. O filtrare corecta o fac filtrele ce au doua componente, una care face o filtrare mecanica reprezentata de burete fin sau grosier, ce retine particulele mari din apa (hrana, excremente, resturi de plante) si una care face o filtrare chimica (neutralizeaza substantele nocive), reprezentate de carbune activ, inele de ceramica etc. si care va fi pozitionat intr-un colt al acvariului, imediat sub nivelul apei. Puterea filtrului trebuie sa corespunda volumului de apa din acvariu, filtrand de 3,75 ori apa din acvariu si trebuie sa functioneze incontinuu. Un filtru subdimensionat nu va filtra corect toata apa, iar unul supradimensionat va crea in acvariu curenti foarte puternici care-i vor stresa pe pesti si va dezradacina plantele. Cele mai eficiente filtre sunt filtrele externe denumite si canistre. Acestea stau in afara acvariului, printr-un tub vor extrage apa din acesta, o vor filtra prin mai multe strate de filtrare - de cele mai multe ori biologice - si o vor introduce inapoi in acvariu prin cel de-al doilea furtun.
Foarte eficiente sunt filtrele la care pe furtunul de absorbtie al apei din acvariu se pozitioneaza o lampa cu UV (ultra-violete), ce arde toate algele si bacteriile ce vin din acvariu o data cu apa. Elementele de filtrare se inlocuiesc periodic. Ritmititatea inlocuirii lor se face conform instructiunilor fiecaruia in parte.
-pompa de aer este necesara pentru a asigura o buna oxigenare apei, pe langa plantele naturale din acvariu, mai ales cand avem o suprapopulare a acestuia cu pesti. Pompa sta in afara apei, la ea se ataseaza un furtun pana la perdeaua sau piatra de aer de la suprafata nisipului din acvariu. Bulele ce ies din pietrele de aer la suprafata apei prin micile valuri ce le formeaza realizeaza oxigenarea apei. Pompa de aer trebuie sa fie pozitionata deasupra nivelului apei din acvariu pentru a evita o extragere nedorita a apei din acvariu in casa (in situatia unei pene de curent si a pompei sub nivelul apei), este indicat sa inseram pe furtun – la iesirea din pompa - o valva cu sens unic, care nu-i va da apei posibilitatea sa se intoarca pe furtun. Pompa trebuie sa oxigeneze tot volumul apei din acvariu de 4-5 ori intr-o ora si trebuie sa functioneze incontinu.
- Incalzitorul trebuie sa fie prevazut cu termostat ca sa ne asigure o temperatura constanta in acvariu. In acvaristica 1litru=1watt, deci in functie de volumul de apa achizitionam si incalzitorul. In situatiile in care acvariul este pozitionat intr-o incapere mai rece, putem amplasa un incalzitor de o putere mai mare, urmarind temperatura apei in primele 48 de ore. Incalzitorul va sta langa filtrul de apa, aproape de zona de absorbtie a apei de catre filtru, astfel vom asigura aceeasi temperatura a apei indiferent de zona unde o masuram. Partea de sticla a acestuia trebuie introdusa integral in apa, reglajul se realizeaza din termostat fara a-l tine pe minim. La conectarea incalzitorului la sursa de curent (daca apa este sub temperatura dorita), culoarea rosie a ledului ne va indica functionarea acestuia. - iluminarea acvariului se realizeaza exclusiv artificial cu ajutorul unor lampi a caror putere este calculata in functie de dimensiunile acvariului. De preferat ca sistemul de iluminat sa fie parte componenta a unui capac care inchide acvariul, protejand totodata mediul de contactul cu diverse solutii de intretinere a casei, cat si posibilitatea “evadarii" pestilor din apa, mai ales in perioadele de imperechere sau de castigare a teritoriilor, cand acestia sunt mai agresivi. Lampile trebuie sa aiba lumina rece si un spectru adecvat mediului natural al pestilor existenti in acvariu. Iluminarea este foarte importanta in dezvoltarea plantelor si mai ales in procesul de fotosinteza. Cu toate acestea, expunerea la lumina a plantelor si a pestilor pentru mai mult de 8 ore pe zi poate fi nefasta, poate conduce la aparitia algelor, stresarea si imbonlavirea pestilor.
- termometrul este indicat sa-l pozitionam in partea opusa pozitiei incalzitorului; el poate fi cu ventuza (se va introduce in apa) sau digital (se va lipi pe exteriorul acvariului). Temperatura apei trebuie sa se situeze in zona verde a termometrului (24-26 grade C) si este in functie de plantele si pestii cu care dorim sa populam acvariul. ÔÄ? --- ustensile de curatat peretii acvariului - sunt reprezentate de obicei de magneti de diferite dimensiuni, ce au pe una din parti pasla, cu ajutorul careia curatam mecanic peretii acvariului de alge. Mai sunt si manusi, raclete si altfel de bureti cu care se pot inlatura algele. Sifonarea nisipului se realizeaza cu ajutorul unui aspirator ce este prevazut in capatul absorbtiei cu o sita ce impiedica trecerea nisipului, a plantelor si chiar a pestilor si permite doar aspirarea resturilor de hrana, a excrementelor si a plantelor moarte de la suprafata nisipului.
-ustensile de plantat plantele sunt reprezentate de niste clesti cu ajutorul carora putem fixa plantele pana in substratul din acvariu prin nisipul decorativ.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: