Acomodarea iepurasilor in noua casa!
Aceasta etapa din viata puiului, cand este despartit de fratii sau de partenerii lui de joaca, este una foarte stresanta. La acest stres se adauga transportul si sosirea intr-un mediu cu totul nou.
Puii de iepure sunt animalute sensibile si de aceea trebuie sa diminuam pe cat putem acest stres.
Totul incepe cu pregatirea custii, asa cum am vazut in articolul anterior. Este foarte important ca atunci cand ajungem cu iepurasul acasa totul sa fie pregatit.
Transportul iepurasilor
Iepurasul nou achizitionat se transporta intr-o cutie incapatoare din carton sau din lemn. Aceasta cutie nu trebuie sa fie foarte mare pentru a preveni balansul inutil, lucru care streseaza animalul. Cutia trebuie sa fie prevazuta cu un capac astfel incat iepurasul sa fie transportat la intuneric. Iepurii sunt animale crepusculare care se simt in siguranta doar atunci cand lumina este foarte slaba.
Se mai poate folosi si o cusca speciala de transport pentru rozatoare. Aceasta este mult mai practica pentru ca materialul din care este realizata, anume plasticul dur, rezista deteriorarilor produse de rozatoare.
De asemenea, este recomandat ca in interiorul custii de transport sau al cutiei sa fie plasat si fan, acesta avand rol atat de hrana, cat si de culcus si ascunzis. Practic este ceva asemanator cu culcusul in care mama iepuroaica isi tine puii. Mirosul familiar al fanului va ajuta totodata la calmarea puiului.
Ambientul potrivit pentru iepuri
Odata ajunsi acasa, urmatoarele operatiuni se vor face in liniste, intr-o camera cu lumina nu foarte intensa. In primul rand, cusca trebuie sa fie echipata cu asternut si casuta pentru iepuri. Puiul de iepure se pune usor in noua cusca si se lasa sa se obisnuiasca. Tineti cont ca tot ce atinge, miroase si vede este nou pentru el, iar aceasta prima experienta nu trebuie sa
fie una traumatizanta.
Puneti in interiorul custii fan din abundenta. La fel ca in cazul custii de transport, el reprezinta atat o mancare care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, cat si un culcus natural in care iepurasul se poate camufla si se va relaxa.
In continuare, lucrul cel mai important este linistea. Primele 2-3 zile sunt critice. In acest timp iepurasii se obsnuiesc cu imprejurimile si cu noi. Chiar daca vor fi scosi din custi, acest lucru trebuie sa dureze putin.
Hranirea iepurasilor
In continuare se va pune vasul de mancare si adapatoarea pentru rozatoare. Este foarte important sa hranim iepurasul cu aceeasi mancare cu care a fost hranit in magazine pentru a preintampina probleme digestive sau un eventual refuz. Iepurii se bazeaza pe miros atunci cand vine vorba de mancare si sunt suspiciosi la mirosuri noi sau pot fi stresati de acestea.
Cantitatea initiala de hrana poate fi mai mare pentru a fi mai usor de reperat si pentru ca mirosul ei sa relaxeze iepurasul. Dupa perioada de acomodare, acesti peleti se recomanda cu precadere a fi servite seara, deoarece iepurii se hranesc mai mult pe timpul noptii.
Hrana optima pentru iepurasii de varste mici sunt peletii bogati in fibre si care au protective intestinala. De asemenea unele marci contin si lapte praf care ajuta la o dezvoltare sanatoasa.
Stabilirea unei relatii de incredere cu iepurasul
Un alt lucru de luat in calcul este acela ca desi iepurasii se bucura de compania noastra nu le place sa fie tinuti in brate. Este mult mai usor sa te imprietenesti cu un iepuras care sta pe jos si
care vine de bunavoie la tine decat cu unul care este tinut in brate cu forta, caz in care este posibil sa fii confundat cu un pradator.
Daca sunt urmarite aceste mici sfaturi, succesul acomodarii la noua casa este garantat, iar in fata se intrevede o prietenie minunata.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: