6 sfaturi de la specialisti care iti vor face fericit animalul de companie. Cum sa ai grija de cainele tau
Daca iti doresti ca prietenul tau catel sa se dezvolte, atunci trebuie sa inveti cele mai bune modalitati de a-l mentine fericit si sanatos. Cainii cu ingrijire medicala adecvata si cu un comportament adecvat iti vor face viata mai incantatoare.
Sanatatea si comportamentul cainelui tau merg impreuna si se influenteaza reciproc in mod direct. Un caine bolnav ar putea prezenta anumite indicii de boala sau poate dezvolta probleme de comportament, in timp ce un caine sanatos invata mai repede si iti arata un limbaj pozitiv al corpului.
Mai jos gasesti 6 lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a-ti aduce cainele pe calea cea buna: sanatatea fizica si mentala.

1. Un caine sanatos incepe cu tine


Fara indoiala, cel mai important aspect al unui caine este sanatatea. Un caine nesanatos nu beneficiaza atat de mult de exercitii sau dresaj si poate dezvolta probleme comportamentale.
Veterinarul joaca un rol crucial in sanatatea cainelui tau, asa ca alege unul in care ai incredere si cu care vei fi obisnuit ani de-a randul. Examinarile incep cu vaccinul atunci cand cainele tau este pui si continua de-a lungul anilor.
Este, de asemenea, important sa aduci obiceiuri sanatoase in viata cainelui tau. Dieta echilibrata, exercitii regulate, ingrijirea, toate fac parte din procesul de crestere al unui caine. Fa cele mai bune alegeri inca de la inceput si vei evita foarte multe probleme comune.

2. Fii constient de problemele obisnuite de sanatate


Exista atatea boli care iti pot afecta cainele. Cea mai buna solutie pentru a-ti pastra cainele sanatos este educarea ta. Foarte multi caini ajung de urgenta la veterinar din cauza contaminarii cu substante obisnuite, insa chiar si afectiunile care nu par urgente pot reprezenta o alarma.
Cand un caine intra in viata ta este important sa cunosti semnalele de baza care duc la afectiuni problematice. Unele semnale sunt: scarpinatul pentru probleme ale pielii, voma pentru probleme digestive sau pipi prin casa pentru probleme ale tractului urinar.
Chiar daca nu pot vorbi, comportamentul cainilor spune multe despre starea lor de sanatate. Este foarte important sa fii precaut si sa stii cand sa iei atitudine.

3. Un caine dresat este un caine fericit


Sanatatea mentala si stimularea sunt lucruri foarte importante pentru sanatatea psihica, asa ca dresajul cainilor trebuie sa ramana o prioritate.
Dezvolta un antrenament de baza si invata-ti cainele comenzile pe care i le dai. Face parte din procesul de indreptare al cainelui tau. Daca realizezi inca de la inceput cu un program bine stabilit, atunci cainele tau este pe drumul cel bun.
Trebuie sa il inveti autocontrolul si poti incepe sa faci mici exercitii chiar in casa.

4. Comenzile esentiale dintr-un dresaj


Sa iti dresezi cainele este usor si distractiv, atat pentru tine , cat si pentru el. Pentru tine, pentru ca vei avea parte si de ghidusii din partea cainelui tau, iar pentru el, pentru ca este impreuna cu stapanul lui si pentru ca primeste atentii daca indeplineste toate sarcinile. Nu uita ca prietenul tau patruped este cel mai fericit atunci cand este cu tine.
Antrenandu-ti cainele la comenzile ,,sezi”, ,,stai”, ,,intinde-te”, ,,rostogoleste-te” si ,,vino” atunci cand il chemi sunt lucruri de baza in ceea ce priveste dresajul. Dupa ce a invatat aceste lucruri, recurge la a-l dresa si mai mult: „da labuta” sau ,,fa pe mortul” sunt tehnici amuzante, care va vor inveseli pe amandoi.
Prin exercitiu si rabdare iti poti transforma cainele dintr-un simplu animal intr-un elev ascultator.

5. Cainii au nevoie de socializare


Socializarea inseamna sa iti inveti cainele sau catelul sa accepte oameni noi, animale sau locuri. Socializarea este rezultatul unui comportament de catel fericit si educat. In plus, socializarea previne dezvoltarea problemelor de comportament.
Cainii, spre deosebire de pisici, sunt animale foarte sociabile si se dezvolta prin a fi in jurul altora si prin a merge in diferite locuri. Il poti lua in parcul de caini sau il poti lua in timp ce iti vizitezi familia si prietenii care au si ei caini. Invita-ti prietenii care au caini, pentru a se obisnui sa-si imparta teritoriul.
Tine minte ca unii caini adulti au nevoie de mai multa socializare, mai ales daca i-ai adoptat de curand. La fel de important este ca toti stapanii de caini sa si-i dreseze in asa fel incat sa stea pe langa copii. L-ai putea plimba prin parc pentru a-l obisnui cu prezenta copiilor agitati sau jucausi.

6. Corecteaza problemele de comportament


Lasand la o parte modul in care multi dintre noi le trateaza, cainii nu sunt oameni. In plus, interpretarea comportamentului cainilor drept unul specific uman a dus la interpretarea gresita in ceea ce priveste actiunile lor.
Cea mai buna cale de a evita sau a corecta problemele comportamentale ale cainilor este sa inveti care este cauza lor si ce inseamna ele. In plus, poti comunica mai bine cu cainele tau daca stii sa ii interpretezi limbajul corpului.
Legatura dintre stapan si caine este minunata, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa nu il corectezi sa ca trebuie sa ii ignori comportamentul neadecvat. Cu siguranta nu vrei sa fie cainele pe care nimeni nu il vrea prin preajma.
 

DISTRIBUIE: