6 alimente ce trebuie oferite cu moderatie pisicilor
Desi bogate in nutrienti esentiali, unele alimente se pot dovedinocive pentru pisici daca nu sunt preparate termic sau daca sunt oferite in cantitati prea mari. Printre acestea se numara pestele si laptele, alimente pe care pisicile le adora.

Pestele


Carnea de peste reprezinta o sursa de substante nutritive mult mai buna decat orice alta carne. In alimentatie, aceasta aduce un plus de vitamine A si D, dar si de minerale si proteine.


Insa, oferita in stare cruda, carnea de peste contine o enzima numita “tiaminaza”, enzima care afecteaza absorbtia vitaminei B1 din hrana. Ce trebuie sa stii este ca insuficienta vitaminei B1 determina anorexie, pierdere in greutate, precum si disfunctii ale sistemului nervos central. Cel mai important este ca enzima poate fi distrusa sau inactivata prin prepararea termica a pestelui.


Pe langa toate acestea, pestele crud poate fi o sursa de paraziti la fel ca orice alta carne nepreparata termic. Deci, iata un motiv in plus pentru care pestele nu trebuie oferit in stare cruda.


Oasele


Cu siguranta ai vazut pisici mancand oase de peste. Sau cel putin crezi ca ai vazut asta. Probabil ai si presupus ca mancatul oaselor este un lucru obisnuit pentru pisici. Ei bine, oasele nu trebuie sa se regaseasca in meniul pisicii tale!


Oasele de peste trebuie evitate din cauza faptului ca pot produce accidente grave, printre care se umara si perforarea tractului gastro-intestinal care poate fi fatal.


Trebuie evitate si oasele de pui pentru ca pot provoca iritatii ale mucoasei gastrice, cat si obstructii la nivelul tractului digestive.


Ouale


Cu totii stim ca ouale sunt surse importante de fier, proteine, vitamine si grasimi. Ce trebuie sa stii este ca in albusul oualelor crude se gaseste o proteina numita avidina, proteina care face vitamina B7 inaccesibila pentru pisici. De ce este atat de importanta vitamina B7? Carenta de vitamina B7, denumita si biotina, determina alopecie, dermatite, diaree si anorexie.


Dar cum ne-am obisnuit deja, pentru orice problema exista o solutie. In acest caz, simpla fierbere a oualelor elimina proteina denumita avidina si organismul pisicii tale se va bucura de vitamina B7 in continuare!


Carnea cruda


Carnea nu trebuie sa lipseasca din hrana felinelor. Pisica este un animal carnivor, iar pentru supravietuire carnea trebuie sa constituie elementul de baza din dieta acesteia.


O regula usor de respectat: carnea nu se ofera niciodata cruda! Dupa cum am spus cateva randuri mai sus, carnea cruda creste riscul contactarii parazitilor interni, printre care se numara Toxoplasmoza.


Toxoplasmoza este o parazitoza ce afecteaza pasarile si mamiferele (da, si omul), aceasta afectand in total peste 300 de specii. Ce legatura are cu pisicile? In primul rand, pisica reprezinta gazda definitiva a parazitului, cea care elimina elementele infestante in mediu.


Cu toate acestea, pisica poate fi si gazda intermediara, precum celelalte specii. Prin gazda intermediara intelegem faptul ca in corpul acesteia se produce inmultirea parazitului.


Contaminarea pisicii se realizeaza cel mai adesea prin consumul de carne si produse de origine animala insuficient preparata termic.


Toxoplasmoza este considerata o zoonoza cu grave implicatii mai ales la femeile insarcinate
datorita faptului ca parazitul traverseaza placenta determinand grave malformatii fetale.


Toxoplasmoza nu este singurul parazit cu care se poate infesta pisica ta din carnea cruda. Ofera-i carne preparata termic si scapa de griji!


Laptele


Laptele este bogat in substante nutritive fiind o buna sursa de energie, proteina de calitate, glucide, calciu, fosfor, oligoelemente, vitamina A, si vitamine din complexul B.


Un numar redus de pisici pot dezvolta intoleranta la lapte. Clinic, aceasta se manifesta prin diaree. Ea se produce la animalele care au cantitati insuficiente de lactaza, enzima care descompune lactoza, glucidul predominant din lapte si produse lactate.


Animalele cu deficit de lactaza pot fi usor identificate, ele pot consuma unt si branza, dar nu si lapte si alte produse lactate.


Alimentele grase


Hrana bogata in grasimi si saraca in proteine duce la inflamarea pancreasului. Aceasta inflamatie poate aparea atat dupa consumul timp indelungat al preparatelor bogate caloric, dar se poate declansa si brusc dupa ce pisica a ingerat o singura masa bogata in lipide.


Din punct de vedere clinic, pancreatita debuteaza acut cu semne gastro-intestinale, episoade de voma, diaree si durere abdominala.


Un alt organ afectat de alimentatia concentrata caloric este ficatul, grasimile acumulandu-se si la acest nivel.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: