5 motive pentru care cainele tau trebuie sa roada oase
Cainele din ziua de azi este un descendent al lupului, animal a carui alimentatie era completa. Prin alimentatie completa intelegem ca acesta manca prada cu totul, modalitate prin care asigura organismului toate categoriile de nutrienti.
Chiar daca in ziua de azi cainele modern nu se mai duce la vanatoare, alimentatia lui poate fi atent completata printr-o gama de alimente ieftine, sanatoase si usor de achizitionat, in cadrul careia oasele ocupa un loc aparte.
Cele mai importante 5 beneficii ale consumului de oase sunt:

1. Sursa importanta de minerale


Oasele sunt cel mai important rezervor de calciu si fosfor, minerale cu ajutorul carora organismul reuseste sa mentina densitatea, rezistenta si sanatatea tesuturilor dure. Prin urmare, calciul si fosforul ajuta la intarirea oaselor si a dintilor.

2. Mentin mobilitatea si sanatatea articulatiilor si a tendoanelor, reducand incidenta afectiunilor osteoarticulare


Colagenul este o proteina ce se gaseste din abundenta la nivelul oaselor si al articulatiilor. Acesta este raspunzatoare de mentinerea flexibilitatii articulatiilor si a tendoanelor, preluarea acestuia din hrana se poate face simplu, prin consumul oaselor cu tot cu articulatii sau prin renumita fiertura de oase atat de apreciata de catre caini.

3. Stimuleaza comportamentul natural de a roade


Din diferite motive, cainii simt nevoia de a roade. Rosul este o modalitate de a da cainelui o ocupatie, de a-i mentine sanatatea mentala, de a alunga plictiseala si anxietatea. Rosul reduce semnificativ instalarea comportamentelor anormale, a psihozelor.

4. Previn afectiunile dentare, gingivale si respiratia urat mirositoare


Rosul realizeaza perierea mecanica a dintilor si impiedica formarea tartrului, principala afectiune care duce la pierderea dintilor.

5. Contribuie la vidarea in mod natural a glandelor perianale


In urma consumului de oase, scaunul capata o consistenta mai dura, iar simpla evacuare a fecalelor realizeaza o compresiune eficienta asupra glandelor perianale. Astfel, oasele contribuie la eliminarea continutului fecalelor in mod natural, reducand vizita la medicul veterinar pentru evacuarea mecanica a acestora. Insa cel mai important aspect este ca se reduce riscul de infectii sau abcese la nivelul acestor structuri.

Bine de stiut!

  • Se evita oasele de pui si peste datorita riscului ridicat de a produce perforatii la nivelul tractului digestiv,
  • Marimea oaselor va trebui sa depaseasca lungimea botului pentru a nu exista riscul infulecarii acestora si respectiv al blocarii cailor respiratorii,
  • Oasele trebuie date cainilor dupa masa si nu inaintea acesteia. In felul acesta ne asiguram ca animalutul nu inghite o cantitate prea mare de os evitand eventuale probleme cu constipatia dar si infulecarea excesiva soldata cu aparitia accidentelor.
  • Cainii trebuie intotdeauna supravegheati atunci cand rod oase. Oasele nu se vor oferi animalelor nesupravegheate.
  • Datorita continutului lor in grasimi, din maduva, oasele vor fi evitate in alimentatia animalelor cu probleme pancreatice.
  • Oferirea oaselor se va face periodic o data sau de doua ori pe saptamana.
  • In magazinele destinate animalelor de companie se gasesc oase conservate prin diferite procedee (afumare, sterilizare) care elimina pericolul transmiterii de bacterii si paraziti,  pericol intalnit in cazul consumului de oase crude (neprelucrate termic).
 

In concluzie...


Ieftine si pline de beneficii, oasele trebuie sa se regaseasca periodic pe lista de cumparaturi a fiecarui stapan de caine.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: