5 lucruri de care au nevoie broscuțele țestoase pentru a rămâne sănătoase în timpul iernii

„Iarna nu-i că vara” spune un vechi proverb care, din păcate, se aplică și dacă animalul tău de companie este o broască țestoasă.

Pentru a evita problemele de sănătate la care sunt predispuse broaștele țestoase în sezonul rece, iți recomandăm să ai grijă la următoarele aspecte:

1. Încălzitorul este absolut vital în acest sezon. Trebuie să ne reamintim că broscuțele țestoase sunt animale care nu-și pot regla și menține temperatura corpului.

Fară apă calda broasca vă fi predispusa la următoarele:

-           Digestie defectuoasă. Digestia este un proces dependent de căldură. Dacă temperatura este scăzută, digestia se va face defectuos, deoarece alimentele intră în putrefacție și generează afecțiuni bacteriene sau alimentele aflate într-un proces de descompunere lentă vor genera gaze care vor crea presiune, atât asupra plămânilor, cât și a organelor interne.

-           Malabsorbție, nutrienții din hrană nu se asimilează, iar corpul este supus unor carențe severe. Aspect care trebuie luat în considerare, mai ales, în cazul broaștelor țestoase mici.

-           Hibernarea. Hibernarea este un proces fiziologic și constă într-o perioadă de repaus, în care animalele nu mai consumă hrană, iar metabolismul se reduce semnificativ. Nu este indicată hibernarea broscuțelor în creștere sau a puilor sub 3 ani, deoarece nu au suficiente rezerve corporale că să poată trece prin acest proces.

 Cum alegem încălzitorul?

Cel mai bun încălzitor este cel cu termostat și protecție, pentru a nu fi spart accidental atunci când broaștele se lovesc cu carapacea de el. Acesta asigură o temperatură constantă a apei, alegerea lui se va face în funcție de volumul terariului find necesar 1 watt/litru apă. Pentru terarii de până la 25 l se recomandă încălzitoare de 25 w.

2. Termometrul este un produs esențial cu ajutorul căruia vom ști în permanență care este temperatura reală la care stau animalele noastre. Din nefericire sunt și situații când încălzitorul nu funcționează sau când funcționează defectuos. Pentru a ne da seama de aceste situații nefericite, alege produsul de care ai nevoie. 

3. Lampa cu UV B/ UV A. Radiația UV B ajută broscuța țestoasă să asimileze vitamina D, vitamina esențială pentru fixarea calciului în oase și dezvoltarea normală a scheletului în perioada de creștere. Radiația UV A îmbunătățește comportamentul alimentar și social al acestor animale de companie.

4. Bec  pentru căldură. Foarte mulți părinți de broaște țestoase nu iau în considerare căldura de la suprafața apei. După cum știm broscuțele țestoase sunt mixte, adică își desfășoară activitatea atât în apa, cât și pe uscat. În situația în care la suprafața apei aerul este rece, ele vor prefera să stea mai mult timp în apă, aspect care poate favoriza apariția infecțiilor fungice la nivelul carapacei.

5. Blocul mineral este o sursă excelentă de calciu, mineral indispensabil pentru creșterea sănătoasă a oaselor și a carapacei.

Primirea afecțiunii și atenției de care are nevoie, hrana de calitate,  echipamentul necesar  și informațiile corecte sunt principalele lucruri de care au nevoie broscuțele țestoase că să rămână sănătoase în sezonul rece.

DISTRIBUIE: