5 cauze ale apei tulbure din acvariu
Apa tulbure se numara printre cele mai des intalnite probleme intr-un acvariu. Aceasta problema apare din diverse cauze. In cele ce urmeaza vom trata cateva din cazurile cele mai frecvente din cauza carora se tulbura apa si ce masuri putem lua pentru limpezire.
Tulburarea apei din acvariu poate fi cauzata de:
  • Dezechilibru in ciclul azotului;
  • Suprapopulare;
  • Suprahranire;
  • Infestare cu bacterii heterotrofe - bloom;
  • Infestare cu alge unicelulare - apa verde.
 

Dezechilibru in ciclul azotului



Dezechilibrul in ciclul azotului poate sa fie datorat faptului ca nu s-a ciclat corespunzator acvariul sau ca s-a produs intreruperea ciclului azotului (deciclarea).  Aceasta deciclare apare cel mai frecvent atunci cand spalam necorespunzator mediile filtrante (direct in apa de la chiuveta) sau in urma folosirii anumitor medicamente.
Apa este tulbure, cetoasa, alburie, iar mediile filtrante au un miros urat asemanator celui de sulf (ou stricat).
Pentru limpezire este necesar sa se curate temeinic acvariul si filtrul si sa se restarteze folosind solutii pe baza de bacterii vii.

Suprapopularea si suprahranirea



In cazul suprapopularii si suprahranirii filtrul nu mai face fata, iar resturile de mancare si fecalele pestilor raman in apa din acvariu si incep sa se descompuna. Daca problema este extrema poate fi insotita si de deciclarea acvariului.
Aceasta problema se manifesta printr-o apa foarte tulbure, in care se observa particule in suspensie, de culoarea mancarii cu care se hranesc pestii si are un aspect foarte neplacut de acvariu neingrijit.
Pentru limpezire se recomanda curatarea filtrului (eventual schimbarea cu unul mai performant), micsorarea numarului de pesti pana acestia ajung la numarul optim, hranirea cu o cantitate mica de mancare (cat mananca pestii fara sa cada pe fundul acvariului). Se mai pot folosi  si solutii de limpezire care unesc particulele foarte fine ce se afla in suspensie in particule mai mari si mai grele care se depun. Particulele mai mari pot fi captate de filtru sau indepartate prin sifonarea pietrisului.
Adaugarea solutiilor pe baza de bacterii poate optimiza functionarea filtrelor din acvariile afectate.

Infestare cu bacterii heterotrofe - bloom



Aceste bacterii se afla libere in masa apei si dau un aspect cetos, alb laptos apei. Sunt bacterii aerobe ce se hranesc cu excesul de nutrienti din acvariu. In sine aceste bacterii nu dauneaza pestilor, dar in numar mare pot sa ii priveze de oxigen si sa ii axfisieze.
Bacteriile heterotrofe apar cand in acvariu exista mancare neconsumata, pesti sau plante moarte. Putem scapa de ele prin mai multe metode. Cea mai eficienta este folosirea unui sterilizator UV. Sub nicio forma nu trebuie schimbata apa cu apa de la robinet. Se poate folosi in schimb apa pura, de osmoza. Mancarea trebuie redusa sau chiar sistata si este necesara o aerare puternica a acvariului.
Aerarea ajuta pestii sa nu se sufoce si in acelasi timp obliga bacteriile sa se reproduca folosind o cantitate limitata de hrana. Cand acea cantitate de hrana se termina, bacteriile dispar si apa se limpezeste.

Infestare cu alge unicelulare - apa verde



Infestarea cu alge unicelulare este datorata excesului de nutrienti si a unei lumini neadecvate (lumina rece, prea multa sau lumina naturala). Inca o data cea mai eficienta metoda de tartare a problemei este folosirea sterilizatorului UV. Se mai poate face un set-up nou dupa dezinfectarea acvariului si schimbarea integral a decorurilor, substratului si vietuitoarelor. In paralel trebuie inlaturate totusi si cauzele.

In concluzie...


Intre metodele de combatere discutate mai sus, unele trateaza cauzele altele efectele. Solutiile de lunga durata sunt cele care inlatura cauzele (astfel se inlatura si efectele). Daca se trateaza exclusiv efectele la incetarea tratamentului aceste efecte vor reaparea mai devreme sau mai tarziu.
In speranta ca v-am oferit cateva respunsuri la eventuale probleme, va urez ACVARII LIMPEZI!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: