13 motive pentru care cainii isi consuma propriile fecale
Coprofagia sau consumul fecalelor este un comportament alimentar anormal ce poate fi consecinta unei probleme medicale sau a unei tulburari de comportament.
Exista o serie de situatii a caror intelegere din partea stapanilor va reduce cu siguranta aceasta manifestare atat de neplacuta, dar totodata si periculoasa pentru starea de sanatate a animalului in cauza.

Probleme medicale


Cele mai frecvente probleme medicale care genereaza un astfel de comportament sunt:

1. Deficitul de enzime


Cainele modern este stramosul lupului, animal care manca prada cu totul, inclusiv intestinele si stomacul animalelor pe care le vana. Aceste organe erau cele mai importante surse de enzime, substante absolut necesare digestiei.
In ziua de azi, hranirea cainilor cu o hrana foarte prelucrata a dus la pierderea acestor surse naturale de nutrienti, iar lipsa acuta a acestor enzime necesare bunei functionari a organismului, sa determine cainele sa-si manance fecalele in incercarea disperata de a acoperi aceste necesitati.

2. Insuficienta pancreatica exocrina


Aceasta este o afectiune ce se caracterizeaza prin absenta sau diminuarea cantitatii de enzime digestive eliberate de pancreas. In lipsa acestor enzime hrana nu poate fi descompusa, iar nutrienti esentiali precum: proteinele, grasimile si carbohidratii raman nedigerati, nu se pot asimila si se elimina netransformati prin fecale.
Si in aceasta problema medicala grava se poate observa ingerarea fecalelor, modalitate prin care cainele incearca sa aduca in corp aceste substante absolut vitale.

3. Parazitii intestinali


Acestia consuma cele mai importante substante nutritive si sunt adesea un alt motiv care sta la baza acestui comportament nedorit.

4. Deficientele minerale si hrana de slaba calitate


Anumite deficiente minerale si, in general, hrana de slaba calitate pot face cainele sa caute nutrientii chiar si in fecale.

5. Alimentatia


Hrana insuficienta, subalimentarea sau intervalul prea mare dintre mese pot genera acest comportament al cainelui.

6. Alte cauza medicale


Absorbtia scazuta de nutrieti se poate manifesta din cauza altor probleme medicale ale cainelui.

Probleme comportamentale


Printre problemele comportamentale ale cainelui, cele mai frecvente sunt:

7. Igiena defectuoasa a spatiilor de locuit


Spatiile mici vor determina cainii sa recurga la acest coportament pentru a-si pastra locul curat.

8. Plictiseala


Perioadele lungi de timp in care aceste animale stau singure genereaza o serie de devieri comportamentale a caror interpretare nu este intotdeauna usaora.

9. Stresul


Stresul il poate determina pe caine sa recurga la acest comportament.

10. Abuzurile asupra animalului


Bataia si indesatul cainilor cu nasul in fecale atunci cand acestia scapa excrementele in locuri nedorite.
Efectul acestei asa-zise educatii va fi acela ca animalul insusi va incepe sa manance fecalele din dorinta de a le face sa dispara si implicit de a scapa de aceasta ,,tratatie’’ din partea stapanilor.

11. Aroma


Cu un simt al mirosului de 7 ori mai performant decat al omului, cainii vor fi intotdeauna atrasi de mirosuri puternice asa cum sunt si cele ale scaunului. Mai ales cand fecalele contin urme ale unor aditivi sau a diferitelor ingrediente preferate in mod obisnuit de catre acestia, excrementele vor constitui in acest caz o adevarata ,,atractie culinara’’.

12. Lipsa de atentie din partea celor dragi


Chiar daca de multe ori cainele stie ca se va alege cu pedeapsa va alege sa faca acest lucru din marea lui dorinta de a atrage privirea stapanilor cu orice pret.
Unii dintre stapani constientizeaza aceasta deviatie de comportament si il justifica spunand ceva de genul ‘’a facut-o din gelozie’’ sau ‘’sa se razbune’’. De fapt, nu este vorba de rautate, ci doar de o profunda durere sufleteasca pe care animalul alege sa si-o exprime astfel.

13. Imita


Cainele imita comportamentul altor semeni ajungand cu timpul sa dezvolte ei insusi acest comportament.
Desi suntem mai ingrijorati de problemele medicale care ar putea sa genereze un astfel de comportament in realitate cauzele emotionale sunt mult mai greu de vindecat.
Intelegerea, iubirea, rabdarea, dar si sprijinul medicului veterinar ne vor ajuta sa eliminam acest comportament nedorit, cat si consecintele medicale ale acestuia.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: