12 sfaturi pentru prima zi a catelului acasa
Te-ai hotarat sa adopti sau sa cumperi un catel? Atunci trebuie sa tii cont de faptul ca a creste un catel nu este un lucru simplu si implica multa responsabilitate. Pe langa faptul ca trebuie sa ii asiguri toate cele necesare pentru un caine, iata cateva sfaturi pentru prima zi a catelului acasa care te vor ajuta sa faci tranzitia catre noul camin mai usoara:
  • Igienizeaza castroanele pentru apa si mancare cu o zi inainte si asigura-te ca sunt asezate intr-un loc accesibil, pe o suprafata usor lavabila , preferabil gresie. Este posibil ca pana se obisnuieste cu noua locuinta sa le mai rastoarne si ar fi bine ca locul sa poata fi curatat usor.
  • Asigura-te ca mancarea pe care o dai catelului este aceesi pe care a primit-o si la crescator/magazinul de unde l-ai achizitionat. Nu schimba alimentatia in prima saptamana si ai grija sa nu ii dai catelului alimente noi, care nu fac parte din meniul lui de pana acum. Fixeaza-i ore fixe de masa inca din prima zi. Intotdeauna catelul primeste mancare dupa ce membrii familiei au terminat de mancat.
  • Pozitioneaza culcusul catelului intr-un loc retras, pentru a-I permite acestui sa se odihneasca departe de agitatia din casa.
  • Aseaza covorasul absorbant in baie pentru a fi mai usor de curatat in caz de accidente. Daca doresti sa il inveti sa faca pe covoras trebuie sa il duci la acesta imediat dupa ce se trezeste si imediat dupa ce a mancat.
  • Fara vizitatori! In prima saptamana este bine sa limitezi accesul vizitatorilor, pentru a-i permite catelului sa treaca mai usor peste stresul de acomodare.
  • Lasa catelul sa cunoasca casa in ritmul lui si sa exploreze in voie fiecare coltisor, atunci cand vrea el. Nu ii limita accesul la o singura camera sau un colt al casei ci da-i voie sa se plimbe si sa aiba acces peste tot, mai ales in locurile unde se strang membrii familiei.
  • In cazul in care mai ai si alte animale de companie, asigura-te ca il supraveghezi pe catel atunci cand intra in contact cu acestea. In prima zi ar fi indicat sa fie cineva acasa mereu.
  • Educatia incepe din prima zi. Trebuie sa fii consecvent in regulile impuse , pentru a nu produce confuzie catelului. Asta te va ajuta pe viitor sa ajungi acolo unde iti propui. Daca in prima zi il lasi sa doarma cu tine va fi foarte greu sa il inveti ulterior sa faca altfel.
  • Limiteaza-i accesul la incaltamintea de strada pentru a preveni eventuale boli parazitare si infectioase. Aseaza incaltamintea in locuri unde catelul nu are acces.
  • Asigura-te ca cei care vin de afara se spala pe maini inainte de a se juca cu catelul sau inainte de a-l lua in brate.
  • Tine departe solutiile de igienizare si curatenie. Tot in categoria lucrurilor care ar trebui sa stea departe de catel intra: cabluri, prize, plante de apartament, jucarii si obiecte mici ce pot fi inghitite accidental. Catelul mic este foarte curios si va incerca sa traga de orice ii iese in cale.
  • Programeaza-i o vizita la medicul veterinar cat mai curand. Catelul va trebui consultat, deparazitat, vaccinat, microcipat , inscris in baza de date. Tot medicul veterinar iti va oferi informatii cu privire la iesirea la plimbare, alimentatia si ingrijirea speciala pe parcursul perioadei de crestere.
Sunt cateva reguli simple de urmat in prima zi a catelului acasa, care te vor ajuta sa te bucuri de compania noului membru al familiei tale si sa te asiguri ca impreuna veti avea parte de clipe de neuitat.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: