Dresaj

Noi 26, 2016
de catre Stela JERCAN

Dresajul se poate intr-adevar aplica si in cazul pisicilor, insa daca te astepti ca ele sa se invarta , sa-ti aduca fel de fel de lucruri, sa miaune in fel si chip inseamna ca nu ai inteles ideea. Psica intelege lucrurile la fel de bine ca si cainele, considerat a fi un animal usor de dresat, dar ce trebuie sa tinem cont este ca pisica nu este caine, are alta personalitate, alte tabieturi si alt comportament. Ea este un animal solitar, pentru ca asa este ea si asta trebuie sa intelegem.

De fapt pisica nu are nevoie de un dresaj propriu-zis ci doar de corectarea anumitor comportamente. Situatia insa nu este asa de simpla pentru ca unele dintre acestea au mare legatura cu modul de a fi al pisicii si pentru asta este mai degraba nevoie sa fim noi cei care ar trebui sa ne lasam dresati.

Ca sa intelegem ce putem imbunatatii in relatia cu pisoiul drag va trebui sa analizam ce ne dorim noi si de ce are nevoie pisica.

Urinarea in locuri nepermise. Ce vrea sa transmita pisica ; ca a ajuns la maturitate sexuala, ca litiera nu este curatata la timp, ca s-a schimbat ceva in familie si ca aceasta schimbare o streseaza ( bebelus nou, alt animal, alta casa ) sau pur si simplu nu stie unde este litiera.

Ce trebuie sa intelegem noi : ca instinctul natural ii zice pisicii sa se imperecheze, ca trebuie sa fim mai atenti la igiena litierei ( poate este timpul sa optam pentru un nisip de calitate, ca pisica are nevoie sa-i dam mai multa atentie, putem sa o ajutam sa-si gaseasca cu usurinta litiera daca pulverizam suprafata nisipului cu o solutie atractanta.

Sterilizarea rezolva in proportie de 90 % acest comportament.

Oare pisica are nevoie de dresaj sau doar de intelegere ?

Pisica ne trezeste la prima ora a diminetii. Pisica doarme mai toata ziua , fiindca este un animal nocturn, asa este ea, nu va chinuiti sa o schimbati. Eventual puteti sa-i dati mai multa atentie in timpul zilei, sa-i lasati jucarii interesante inainte de a pleca de acasa. Daca doriti sa aveti sansa ca noaptea sa doarma mai mult, puneti mancarea intr-un loc usor accesibil si va va lasa sa dormiti.

Pisica zgarie canapeaua. Vrea sa-si revendice teritoriul deoarece canapeaua este o permanenta sursa de mirosuri noi. Glandele cu care pisica isi marcheaza teritoriul de gasesc la nivelul urechilor, obrajilor, cozii dar si intre degetele. Nu trebuie sa pierdem speranta de a avea o canapéa noua deoarece si pentru acest comportament exista o alernativa. Cumpara-i un sisal si o sa uite de canapéa. Ba mai mult spreiaza suprafata acestuia cu o solutie speciala care sa o atraga (Catnip), da-i de lucru cand nu esti acasa asa ca fa o revizie printre jucarii.

Nu vreau sa ma zgarie atunci cand ma joc. Pisicile obosesc repede si in plus nu le face placere sa fie mangaiate pe anumite zone cum ar fi burtica, deci tine-ti cont si de aceste recomandari. Ele prind in joaca orice cu ajutorul gherutelor asa ca poate ar trebui sa ne asiguram inainte de a incepe joaca ca unghiutele sunt taiate in mod corespunzator.

Fiti pregatiti cu gesturi tandre, cu laude si cu mici tratatii pentru a-le oferii animalutului atunci cand constatati comportamente bune, pisicuta va capata increderea si va renunta singura la cele necorespunzatoare.

Lista de cumparaturi:


Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua