​Cum acomodam pestii dupa ce ii cumparam?

Februarie 22, 2017
de catre Stela JERCAN

Pentru orice vietuitoare este destul de stresant sa schimbe mediul de viata, iar acest lucru se intampla si cu pestii, care vor trece din acvariul magazinului de specialitate in cel al noului proprietar odata ce sunt achizitionati. Din pacate, stresul pe care aceasta mutare si acomodare il pun asupra pestilor este neglijat de persoanele implicate, iar asta se poate traduce intr-o rata ridicata de mortalitate a vietuitoarelor acvatice la scurt timp dupa achizitie.

Acomodarea pestilor intr-un bazin nou este un proces in trei etape, care cere atentie, meticulozitate si rabdare, atat din partea angajatilor magazinelor de specialitate, cat si a noilor proprietari:

  • Ambalarea pestilor in magazin. Dupa ce pestii sunt achizitionati, sunt sortati in functie de compatibilitate si dimensiune pentru a fi ambalati. Pentru aceasta se folosesc pungi speciale de transport, groase, cu colturile rotunjite. Trebuie evitata supraaglomerarea pungii pentru a evita stresul, intoxicarea sau asfixierea din cauza lipsei de oxigen sau pentru a evita accidentarea pestilor intre ei. Atunci cand punga este inchisa (prin innodare sau cu elastice), trebuie sa ne asiguram ca o cantitate suficienta de aer a fost prinsa inauntru. Altfel, pentru transport cu durate mai mari de 2-4 ore, in punga trebuie introdus oxigen presurizat sau pastile de oxigen.
  • Transportul. In primul rand, pentru desfasurarea in bune conditii a acestei etape, trebuie luata in considerare vremea; apa din punga este in cantitate mica si isi modifica imediat temperatura, iar aceste fluctuatii petrecute intr-un interval scurt de timp pot afecta pestii. De exemplu, in zile caniculare sau friguroase, punga trebuie protejata prin introducerea intr-o cutie de polistiren care ii va pastra temperatura si o va proteja de socuri.
  • Acomodarea in bazinul nou. Daca exista deja pesti in acvariul noului proprietar, acestia vor fi hraniti, daca n-au fost deja in ziua respectiva. Lumina trebuie apoi stinsa pentru a diminua stresul. Urmeaza introducerea pestilor noi in bazin, proces care se poate petrece in doua feluri:
    1. Metoda cu punga: introduceti punga legata in acvariu pentru aproximativ 10 minute, pentru ca apa din punga sa ajunga la temperatura celei din acvariu, permitand, astfel, pestilor noi sa se invete cu ea. Dezlegati apoi punga si adaugati in punga cantitati mici de apa din acvariu la fiecare 5-10 minute, pana dublati cantitatea de apa din punga. Acest proces permite acomodarea pestilor din punga la parametrii chimici ai apei din acvariu. Daca vietuitoarele sunt sensibile, varsati jumatate din cantitatea de apa din punga si repetati procesul. La final, prindeti pestii cu un minciog si eliberati-i usor in acvariu. Nu le dati drumul de sus pentru ca exista pericolul sa se scufunde prea repede, iar asta le poate afecta vezica inotatoare.
    2. Metoda prin picurare: mutati pestii noi, cu tot cu apa de transport, intr-un recipient curat si adaugati apa din acvariu peste ei folosind un furtun cu diametru mic (de genul celor de aer), prevazut cu robinet. Timp de 1-2 ore se adauga apa din acvariu picatura cu picatura. Aceasta permite pestilor acomodarea lenta si fara riscuri la temperatura si parametrii chimici ai apei din acvariu. Apoi, ca si la procedura anterioara, pestii trebuie prinsi cu un minciog si eliberati in acvariu. Aceasta metoda, desi dureaza ceva mai mult, este foarte folositoare atunci cand avem de-a face cu vietuitoare extrem de sensibile la variatiile parametrilor apei.

ATENTIE: Indiferent de metoda de acomodare pe care o preferati sau sunteti nevoiti sa o folositi, niciodata sa nu adaugati in acvariu apa de la transport. Aceasta contine toxine acumulate in timpul transportului si, de asemenea, poate contine agenti patogeni care vor imbolnavi toata populatia din acvariu.

Dupa ce mutarea a fost finalizata, lumina va ramane stinsa pentru inca aproximativ doua ore, iar pestii nu vor mai fi hraniti in ziua respectiva. In perioada imediat urmatoare, pentru a reduce stresul mutarii si riscul aparitiei de boli (ce pot aparea din cauza indepartarii stratului de mucus prin frecarea dintre pesti) se pot folosi substante precum Easy Life Filter Medium sau Jbl Acclimol (conform prospectului) pe care le gasiti in magazinele de specialitate.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua